Waarom je peuter driftbuien heeft én hoe je het beste kunt reageren

Kinderen Maaike van de Graaf 28 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Peuters hebben af en toe driftbuien: ze schreeuwen, gaan schoppen of slaan en huilen. Als ouder vraag je je dan af: waar komen die woedeaanvallen vandaan? En hoe moet je erop reageren?

We vertellen het!

Driftbuien peuter

Driftbuien komen het meest voor bij kinderen tussen de een en drie jaar. Hoe die eruit zien, verschilt dan weer per kind. Sommige peuters gaan schoppen en slaan, anderen gaan schreeuwen en weer een ander huilt vooral heel hard.

De reden dat peuters woedeaanvallen hebben is omdat ze nog niet de sociale en emotionele vaardigheden hebben om hun emoties onder woorden te brengen. Driftbuien zijn dan ook een manier waarop jonge kinderen hun gevoelens uiten en beheersen en proberen te begrijpen wat er om hen heen gebeurt.

Externe factoren

Naast dat peuters eens in de zoveel tijd driftbuien hebben, zijn er ook nog externe factoren die woedeaanvallen kunnen versterken. Dat zijn:

  • Stress, honger en vermoeidheid
  • Verandering in situaties
  • Temperament
  • Sterke emoties

Hoe moet je reageren?

Driftbuien zijn dus niet gek en komen bij iedere peuter voor. Soms kun je ze door veel te praten vermijden, soms kun je er niks aan doen. Maar hoe reageer je dan het beste op de woedeaanvallen van je kind? We geven hieronder tips.

  • Blijf kalm: je eigen emoties straal je uiteraard als ouder ook uit naar je kind. Het is dan ook goed om kalm te blijven, rustig te spreken en goed te te blijven ademen.
  • Erken de gevoelens van je kind: leg je kinderen uit dat je begrijpt hoe hij of zij zich voelt. Dit zorgt ervoor dat je zoon of dochter zich begrepen voelt en de kans krijgt om zijn emoties te reguleren.
  • Wacht de driftbui af: probeer niet koste wat het kost de woedeaanval van je kind te stoppen. Laat je peuter even uit razen en ga daarna in gesprek. Blijf wel dichtbij je kind, anders voelt hij of zij zich alleen.
  • Wees consistent: consequent zijn is voor een peuter ontzettend belangrijk. Zorg er dan ook voor dat je probeert iedere driftbui hetzelfde te reageren.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Raising Children

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme