Dit kunnen redenen zijn dat je van die verdomd droge lippen hebt

Beauty Maaike van de Graaf 28 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Je hebt van die kwaaltjes waar je nooit vanaf lijkt te komen, zoals droge lippen. Je blijft smeren met vette balsems, maar de volgende ochtend wordt je gewoon weer wakker met een schrale mond. Er blijft dan maar een vraag over: wat is de oorzaak van droge lippen?

We vertellen het je!

Droge lippen

Vaak denken mensen dat droge lippen vooral in de winter voorkomen, maar toch zijn er ook genoeg mannen en vrouwen die in de zomer kampen met gebarsten lippen. Hoe dan? Nou, lippen hebben – zoals bijvoorbeeld je huid wel heeft – geen talgkliertjes, waardoor ze als het ware een beschermend vetlaagje missen.

En het ontbreken van dat vetlaagje zorgt er weer voor dat lippen dus extra gevoelig zijn voor factoren van buitenaf. Tel daarbij op dat het bovenste laagje van je lippen heel dun is waardoor je lippen sneller zullen uitdrogen en niet gek dat jij eens in de zoveel tijd kampt met droge lippen.

Oorzaken

Maar naast dat je lippen dus daadwerkelijk gevoeliger zijn en meer kans hebben op uitdroging dan de rest van je huid, zijn er natuurlijk ook nog een aantal externe factoren die zorgen voor gebarsten lippen. We vertellen ze.

Aan je lippen likken

Wanneer je lippen al relatief droog zijn, heb je de neiging eraan te gaan likken. Voor heel even heb je dan geen pijn meer, maar let op! De chemicaliën in ons speeksel die je op je lippen smeert zorgen ervoor dat je huid juist extra beschadigt.

Gebrek aan vitaminen

Het kan zij dat je een tekort hebt aan bepaalde vitaminen zoals zink, ijzer of vitamine B. Mocht dat het geval zijn, dan kan het goed voorkomen dat je droge lippen en gescheurde mondhoeken hebt.

Te weinig vocht

Dat je lippen droog zijn is een teken dat je te weinig vocht naar binnenkrijgt. Mensen die weinig water drinken en ook weinig vers fruit en groenten eten, hebben eerder last van schrale lippen, dan mensen die veel vocht binnenkrijgen.

Door je mond ademenen

Droge lippen kunnen ook ontstaan doordat je door je mond ademt in plaats van door je neus. Vaak gebeurt dit bij mensen in hun slaap: ze gaan kwijlen en daardoor zullen hun lippen uitdrogen.

Medicijnen

Helaas zijn er ook bepaalde medicijnen die droge lippen als bijwerking hebben. Denk daarbij aan medicijnen tegen acne, die ervoor zorgen dat je huid juist uitdroogt.

UV-straling

Te lang met je lippen in de zon kan er ook voor zorgen dat ze uitdrogen. Door de UV-straling kan het zijn dat het water in je huid verdampt waardoor automatisch ook je lippen schraal worden.

Symptomen

Je voelt vaak zelf wel aan wanneer je droge lippen hebt of niet. Toch sommen we hieronder nog even alle symptomen op:

  • losse velletjes
  • korstjes
  • droogheid
  • barstjes
  • zweren

Wat te doen?

Je bent nu vast benieuwd hoe je nou van die verdomde drogen lippen afkomt. Moet je nou wel of niet met lippenbalsem smeren? En kun je iets veranderen in je eetpatroon of heeft dat geen zin? In dit artikel delen we talloze tips hoe je van schrale lippen afkomt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mens en gezondheid

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme