Obstipatie tijdens de zwangerschap: zo kom je er vanaf

Kinderen Sophie Nortier 28 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Shit happens of in het geval van obstipatie tijdens de zwangerschap juist niet. Een opgeblazen gevoel en moeite om een grote boodschap te doen op het toilet; leuk is anders. Gelukkig hebben wij wat tips die de klachten kunnen verhelpen!

Obstipatie betekent heel simpel dat je stoelgang niet soepel verloopt. Als je minder dan drie keer in de week kan poepen, heb je last van verstopping. Daarnaast kan een harde ontlasting zorgen voor aambeien, een kwaal waar 85% van de zwangere vrouwen last van krijgt. You are not alone!

Hoe obstipatie ontstaat

Obstipatie tijden de zwangerschap ontstaat door de zwangerschapshormonen. Progesteron is de grootste boosdoener; die zorgt er namelijk voor dat je darmen een stuk trager hun werk doen. Daarnaast wordt je baarmoeder tijdens de zwangerschap steeds groter, waardoor het organen als je darmen verdrukt. Dit komt de werking van je darmen ook niet ten goede.

Zo verhelp je obstipatie tijdens de zwangerschap

Gelukkig zijn er ook wat manieren om er vanaf te komen. Dat scheelt een hoop want als je te lang harde ontlasting houdt kan je last krijgen van andere klachten als aambeien.

1. Eet vezelrijke voeding

Als je veel eten eet dat laag is in vezels en vol suiker en verzadigde vetten zit, komt die grote boodschap er alleen maar lastiger. Een bakje chips is dus niet handig. Maar popcorn mag weer wel, die zit namelijk vol met vezels. Eet verder veel fruit, groente en volkoren brood. Lijnzaad zorgt ook voor een goede stoelgang. Vezels werken in de darmen als een spons en nemen al het vocht op waardoor de ontlasting zacht blijft.

2. Vermijd stress

Stress tijdens de zwangerschap raden we sowieso af. Voor je stoelgang is het dus ook niet al te best. Het werkt de processen in je lijf alleen maar tegen.

3. Zorg voor voldoende beweging

Door te bewegen blijft je stoelgang ook in beweging. Help de boel een handje door na het eten een wandeling te maken. Je hoeft je dus niet meteen ontzettend in het zweet te werken, dat scheelt! De aanbevolen hoeveelheid van dagelijks minimaal 30 minuten per dag bewegen, helpt je al op weg.

4. Drink genoeg water

Twee liter vocht binnenkrijgen is heel belangrijk. Het liefst door veel water te drinken. Vermijd frisdrank, koffie en vruchtensappen.

5. Ga meteen

Als je aandrang voelt moet je meteen naar het kleinste kamertje. Als je het signaal te vaak negeert, zal je lichaam steeds minder aangeven dat je naar de wc moet.

De ontlasting blijft hierdoor langer in je dikke darm, waar het uitdroogt en lastiger wordt om uit te persen.

6. Neem de juiste houding aan

Ja, er bestaat zoiets als een juiste toilethouding. Door op de goede manier te zitten, komt de boel er makkelijker uit. Ga op de bril zitten en dus niet erboven hangen. Leun met je rug naar achteren en ontspan.

Als je niet beter wist zou je haast denken dat het om yoga gaat. Maar ontspanning is ook hier key: door rustig te blijven zitten en de tijd te nemen, volgt je ontlasting vanzelf.

Heb je al deze tips geprobeerd en schiet het alsnog niet op? Dan is het slim om een bezoek te brengen aan je huisarts. Die kan dan eventueel een middel voorschrijven dat de ontlasting weer soepel maakt.

Bewegen helpt dus die stoelgang extra op gang. Maar meer bewegen kan sowieso geen kwaad als je zwanger bent. 

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Pregnant Chicken

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme