Tessa Ham
Tessa Ham Lifestyle 28 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

De portemonnee van Sabine: ‘Wij bouwen vermogen op: als je alleen maar spaart, doe je jezelf tekort.’

Waar doet ze het toch van? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders. Deze week de portemonnee van Sabine.

de portemonnee van Sabine

Hoeveel geef je uit aan boodschappen?

‘Sinds kort bestel ik wekelijks boodschappen bij Albert Heijn. Ik woon vlakbij een Jumbo en daar komen we evengoed nog veel vaker dan de bedoeling is. Hoe goed ik ook ben met financiën de boodschappen zijn niet mijn paradepaardje haha! Houdbare producten koop ik zeker in de aanbieding en ik vis steeds vaker producten uit de anti-verspillingsbak. Ook haal ik soms een broodpakket bij een bakker via Too good to go. Alles bij elkaar komen wij uit op 650 euro per maand.’

Hoeveel geef je uit aan (kinder)kleding?

‘Dat is zo’n 300 euro per maand. Ik vind merkkleding niet heel belangrijk. Al zijn mijn sneakers eigenlijk altijd Nike Air Max en koop ik de meeste kinderkleding bij Tumble ‘n Dry. Bij Tumble ‘n Dry koop ik overigens zelden iets voor de volle mep. Als er uitverkoop is koop ik daar ook weleens op de groei. Ik koop kinderkleding ook heel vaak tweedehands. Soms via Marktplaats, maar vooral via een lokale Facebookgroep. Bij mij is het bij kleding hollen of stilstaan: dan koop ik een lange tijd niks en dan ineens stromen de pakketjes binnen.’

Hoeveel geef je uit aan uitjes?

‘Met de kinderen maken we verschillende uitstapjes. Ik denk dat we zo’n één keer per jaar naar een pretpark gaan, één keer per jaar naar een dierentuin en in de zomer soms naar het strand. We nemen ze vaker mee uit eten en we gaan vaak op vakantie. De uitstapjes tijdens de vakantie reken ik onder vakantiekosten. Aan leuke uitstapjes, met en zonder kinderen, geven we ongeveer 400 euro per maand uit.’

Hoeveel geld geef je uit aan speelgoed?

‘Speelgoed koop ik meestal tweedehands, voornamelijk via lokale Facebookgroepen. Als ik iets leuks voorbij zie komen koop ik het ook vaak alvast voor de feestdagen/rapport/verjaardag. Ik heb meestal een voorraadje tweedehands spullen in huis.

Bij het Kruidvat koop ik vaak speelgoed in de uitverkoop. Aan het einde van de uitverkoop is de korting 75% en dan koop ik vaak het één en ander. Vooral meidenprullaria met roze, glitters en schattige diertjes. Spelletjes kopen we wel eens tweedehands, bijvoorbeeld bij Bol.com. Een klein spelletje kopen we weleens bij Kruidvat of onze geweldige lokale boekhandel. Daar hebben ze ook veel ander leuk speelgoed.

In totaal geef ik zo’n 40 euro per maand uit aan cadeaus voor mijn kinderen. Als ze erop uit zijn gekeken, verkoop ik ze weer. Als je de opbrengsten van de verkoop meerekent, geef ik daarom zo’n 30 euro uit aan speelgoed per maand.’

Wat is het duurste dat je voor je kind hebt gekocht?

‘Een bed voor mijn zoon van 450 euro. Verder hebben we met Sinterklaas meerdere keren een cadeau gekocht van 75 euro. Maar we kopen geen uitschieters als oxboards of weet ik het wat voor gekkigheid.’

Hoeveel spaargeld heb je?

‘Ik houd een bedrag van 1.500 euro achter de hand. Samen met mijn vriend verhuur ik vijf woningen. Omdat wij dat vastgoed verhuren en daar deels een flexibel krediet op hebben, lossen we op die lening zo veel mogelijk af. Als we geld nodig hebben, bijvoorbeeld voor een vakantie, kunnen we daar ook van opnemen. Door niet meer geld op onze eigen rekening te hebben dan nodig, besparen we rente.’

Wat is jouw beste spaartip?

‘Houd je vaste lasten laag en zet het geld dat je daarmee bespaart opzij. Als je buffer op orde is ga dan door met het opbouwen van vermogen zodat geld voor je gaat werken. Voor de ene is beleggen geschikt en voor de ander bijvoorbeeld aflossen op de hypotheek. Doe in ieder geval iets, als je alleen maar spaart doe je jezelf tekort. Op mijn blog schrijf ik vaak over de opties om vermogen op te bouwen.’

Spaar je voor je kind?

‘Voor beide kinderen beleggen we 25 euro per maand. Voor de lange(re) termijn vind ik beleggen beter dan sparen.’

Grootste financiële meevaller of tegenvaller?

‘Wij hebben de hypotheek op onze eigen woning 12 jaar geleden afgesloten op basis van Euribortarief. Dat is een variabele rente die dagelijks vastgesteld wordt. Vlak nadat wij verhuisden werd deze gunstige vorm afgeschaft. Wij betalen nu minder dan een half procent hypotheekrente.’

Op financequeen.nl geeft Sabine inzicht om op slimme (en duurzame) manieren met geld om te gaan op het gebied van besparen, het vergroten van je inkomen en vermogensopbouw.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme