5 fouten die je niet moet maken als je op een goede manier wil blijven communiceren met je partner

Relatie Gina Koninkx 8 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Iedereen weet dat communiceren met je partner essentieel is om een gezonde relatie te hebben en te behouden. Dan is het ook goed om te weten welke communicatiemissers je beter niet kunt maken als je je lief te vriend wil houden.

Communiceren met je partner: deze vijf fouten moet je niet maken

Wat je allemaal wél moet doen om goed te blijven communiceren met je partner weet je inmiddels wel, maar wat je vooral niét moet doen is minstens zo belangrijk. Als jij dit lijstje van vijf punten doorneemt, weet je in ieder geval zeker dat jij geen communicatiemissers meer zal maken.

1. (Verkeerde) aannames over de ander

Een grote fout die veel mensen geneigd zijn snel te maken, niet alleen in relationele sfeer maar bijvoorbeeld ook in vriendschappen, is verkeerde aannames doen. Er zomaar vanuit gaan dat je van te voren al wel weet hoe de ander zal reageren en het daarom dus maar niet zeggen.

Echter kan jij nooit van te voren invullen hoe de ander ergens op reageert en dat is dus ook totaal geen slimme zet. Je bent hierdoor sneller geneigd om dingen niet te zeggen uit bijvoorbeeld angst voor boosheid en dat kan uiteindelijk leiden tot miscommunicatie of ruzie.

2. Het nooit oneens zijn met elkaar

Waar sommige koppels juist denken dat het goed is om zo min mogelijk ruzie te maken en het nooit met elkaar oneens te zijn over iets, is het juist goed als dit juist wel gebeurt. Het is namelijk heel logisch dat je het wel eens niet met elkaar eens bent.

Het is juist goed om met je partner te praten over dingen waar jullie het niet over eens zijn. Dat kan iets heel onbenulligs zijn (zoals het avondeten) of iets groots (zoals de opvoeding). Als je dit niet doet, loop je het risico dat een van jullie door de ander over zich heen laat lopen.

3. Ongeïnteresseerde gebaren maken

Als iets killing is voor een goede communicatie binnen je relatie, en bovendien totaal overbodig, is dat ongeïnteresseerde gebaren maken richting je partner. Zuchten bijvoorbeeld, of met je ogen rollen. Het is een heel passief-aggresieve manier van reageren op de ander.

Als jij in een verhaal zit (al zou het je partner niks interesseren) vind jij het toch ook super vervelend als je partner zit te zuchten of op een andere manier desinteresse toont. Nooit doen dus.

4. Alles willen delen met je partner

We willen natuurlijk niet zeggen dat je beter alles kunt achterhouden voor je partner, maar alles delen is dan ook weer het tegenovergestelde. In sommige gevallen kan dat namelijk júist zorgen voor problemen.

Het is prima om niet alles met je lief te delen, ieder heeft zo zijn eigen (kleine weliswaar) geheimpjes.

5. Verwachtingen niet (meer) uitspreken

In het begin van jullie relatie weet je ongetwijfeld precies wat de verwachtingen van je partner zijn. Het is nooit verstandig deze niet meer uit te spreken naar elkaar, ook al zijn jullie al jaren bij elkaar. Waarom? Verwachtingen van elkaar en van jullie gezamenlijke doelen kunnen veranderen. Voorkom miscommunicatie en blijf verwachtingen met elkaar bespreken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen