Heb je deze week blauwe nagels? Hier komt het door

Gezondheid Lisa van den Akker 8 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Het zal je niet ontgaan zijn dat het deze week, ietsje pietsje kouder is dan normaal. Met temperaturen die overdag ver onder nul blijven is het kouder dan het in lange tijd is geweest in Nederland. Die kou, die we niet zo gewend zijn, brengt voor je lichaam ook allemaal veranderingen met zich mee. Naast dat je last kunt krijgen van wintertenen, kun je bijvoorbeeld ook blauwe nagels krijgen. Hoe dat zit? Wij vertellen het je.

Kom je thuis van een lekkere wandeling door de sneeuw, of een middagje sleetje rijden, zie je opeens dat je nagels een blauwe gloed hebben. Is dat wel helemaal normaal? Of ben je toch iets te lang buiten in de kou geweest?

Blauwe nagels door de kou

Het is gelukkig niet ernstig als je nagels tijdens deze dagen een blauwe gloed hebben. Het komt inderdaad door de kou en zodra je handen opwarmen, zullen de blauwe nagels als het goed is ook vanzelf weer verdwijnen. Hoe het precies werkt? De koude temperaturen zorgen ervoor dat je bloedvaten samentrekken. Door de versmalde bloedvaten wordt het moeilijk om de juiste hoeveelheid zuurstofrijk bloed naar je nagels te transporteren. Daardoor ontstaat er eigenlijk een zuurstoftekort en kleuren je nagels blauw of krijgen ze een lichte blauwe gloed.

Je kunt dus allergisch zijn voor de kou

Blauwe vingers

Niet alleen je nagels kunnen overigens blauw worden, ook je vingers en je handen kunnen blauw kleuren. Dit komt omdat het de delen zijn die het verste van het hart zitten. Het is dus niet iets om je zorgen over te maken. Blauwe vingers als gevolg van koude temperaturen zijn gewoon een normale reactie van het lichaam om de interne organen op de juiste temperatuur te houden. Als de nagels echter blauwgekleurd blijven, en niet meer terugkleuren na opwarming, dan kan er sprake zijn van een onderliggende ziekte. Neem in dat geval altijd contact op met je huisarts.

Ben je chagrijnig door het koude weer? Zó ben je in mum van tijd weer vrolijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Metro Nieuws

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme