Chagrijnig door het koude weer? Zó ben je in mum van tijd weer vrolijk

Gezondheid Lisa van den Akker 31 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Het nieuwe jaar is begonnen, maar de lente lijkt nog ver weg. Met temperaturen rond het nul punt en van tijd tot tijd ook nog eens regen is het niet bepaald vrolijk weer. Word jij er ook zo chagrijnig van? Dat zit niet tussen je oren, want volgens onderzoek kun je je wel degelijk down voelen in de koudste maanden van het jaar.

Weinig energie, geen zin om (zelfs je favoriete) dingen te ondernemen, snel moe, veel slapen en last van cravings naar caloriebommetjes. Dit is zo maar een rijtje dingen waar je last van kunt hebben in de koudere maanden van het jaar. Niet iedereen, maar sommige mensen zijn er nu eenmaal heel erg gevoelig voor.

Invloed van koud weer

Dit alles komt simpelweg doordat de dagen korter worden. Zonder dat jij je er bewust van bent, weet je lichaam precies wanneer de dag begint en wanneer de zon weer onder gaat. Op dit ritme is je hormoonhuishouding, je slaapbehoefte, je metabolisme en je humeur afgestemd. En veel van ons produceren daardoor minder serotonine, een hormoon dat ervoor zorgt dat we ons happy voelen. Gelukkig is er wel iets aan te doen.

1. Hou die gordijnen lekker open

Het meest chagrijnig word je van te weinig licht, dus gooi die gordijnen lekker open als je thuis bent en geniet van de zonnestralen die naar binnen komen. Beter nog: trek je nieuwe jas aan en ga een blokje om als je ziet dat de zon schijnt. Daar knap je zó van op!

2. Beweeg

Geloof het of niet na een goede workout ben je een stuk vrolijker. En aangezien je lichaam tijdens koude maanden veel meer z’n best moet doen om je op temperatuur te brengen (wat veel energie kost) is het goed om je lijf een handje te helpen. Trek je sportkleding aan en ga een rondje rennen.

3. Eet goed

Het regent, het is koud, dus je krijgt automatisch zin om in de grootste sweater en joggingbroek op de bank te ploffen met een kop warme chocolademelk met een flinke toef slagroom. Koken? Daar heb je ook niet echt zin in. Toch is het verstandig om goed te eten in koude maanden. Van veel suiker word je namelijk nóg chagrijniger. Drink veel water, focus op groenten, fruit en omega 3-rijk voer.

4. Be social

Hoewel het in deze periode lastig kan zijn is het belangrijk in contact te blijven met je vrienden. Volgens onderzoek zijn zij het beste medicijn tegen een moody bui. Reden genoeg om nú de telefoon te pakken en je beste vriend(in) een berichtje te sturen.

Lees ook:

Dag zon, dag vitamine D: zo herken je een vitamine D tekort

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ncbi.gov

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme