Ai, die bekende sleur! 10 x tips om je relatie te verbeteren

Relatie Valéry de Voijs 9 jun 2021
Leestijd: 5 minuten

Het kan de beste overkomen: je relatie raakt in een sleur. Misschien heb je het helemaal niet door, maar jullie zijn zo aan elkaar gewend geraakt dat de spanning er ondertussen wel af is. Of misschien hebben jullie wel wat stress ervaren waardoor jullie vaker kibbelen dan dat je zou eigenlijk zou willen. Geen paniek, zolang jullie allebei aan jullie relatie willen werken zullen jullie er echt wel uitkomen samen. Deze tips kunnen je alvast helpen je relatie te verbeteren

Een van de grootste fouten die we kunnen maken is om onze relatie met anderen te vergelijken. Ieder huisje heeft z’n kruisje, oftewel: iedereen heeft zo z’n dingetjes. Concentreer je vooral op jouw eigen relatie en steek daar moeite in.

Tips

Iedereen heeft wel eens ruzietjes of saaie dagen, maar als jij echt voelt dat je relatie wel wat hulp kan gebruiken kunnen deze tips je op weg helpen.

1. Vraag je partner iets anders

Gaan jullie gesprekken tijdens het avondeten altijd over dezelfde onderwerpen? Hij: promotie op zijn werk, die vervelende collega en nieuwe auto. Jij: de zwangerschap van je beste vriendin, je familie en die leuke vacature. Natuurlijk lief dat jullie geïnteresseerd zijn in elkaars dag, maar vraag elkaar een keer iets anders. Misschien wel een diepe filosofische kwestie, of gewoon een grappige ‘would you rather‘.

2. Maandelijkse date

Ok we get it: jullie zijn allebei druk. Kinderen, werk, sport, hobbies en zo kunnen nog wel een paar alinea’s doorgaan. Je bent blij als je een avondje niets te doen hebt en lekker op de bank kunt hangen samen. Toch zul je na een tijdje merken dat dit bankbangen niet zo speciaal is. Ook al ben je een beetje moe: plan één vaste dag in de maand om samen op date te gaan. Zo laat je zien dat je moeite voor elkaar doet, en het is stiekem ook best leuk om je een beetje op te tutten en samen de deur uit te gaan.

3. Laat waardering zien

Vooral als je elkaar als jullie al een tijd bij elkaar zijn, (en samen een gezin runnen) lijkt het huishouden bijna teamwerk, in plaats van een romantische relatie. Dat hij het eten op tijd klaar heeft, en jij de kids hebt opgehaald lijkt de normaalste zaak van de wereld. Bedank elkaar wat vaker; dat laat zien dat jullie elkaar waarderen en dat zal jullie relatie gegarandeerd verbeteren.

4. Houd rekening met de ander

Als onafhankelijke stoere vrouw ben jij niets aan niemand verschuldigd. Althans… als jij als single bird door het leven gaat. Als jij in een relatie zit zul je wel wat rekening moeten houden met elkaar. Als hij een zware week achter de rug heeft en die wijntjes in het restaurant misschien wel meer verdiend heeft dan hij, bied dan aan om naar huis te rijden. Jij zal dat glaasje champagne ook wel echt verdiend hebben, maar denk ook af en toe aan de ander.

11 manieren om voortdurend aan je relatie te schaven

5. Onthoud de kleine dingen

Eigenlijk maakt het helemaal niet uit welke relatie je wilt verbeteren. Of je nu jouw huwelijk een boost wilt geven of wat meer moeite voor je beste vriendin wilt doen; het geeft de ander een mega goed gevoel als je laat zien dat je écht luistert en die kleine dingen onthoud. Zelf vind je het toch ook leuk als iemand nog vraagt hoe het was afgelopen met dat gerechtje wat voor de eerste keer ging uitproberen?

6. Vergeet het verleden

Pijnlijk maar waar. Hoe langer jullie bij elkaar zijn, hoe groter de kans dat er ook vervelende dingen zijn voorgevallen. Hij is misschien drie jaar geleden vergeten je moeder te feliciteren, maar dat heeft hij nu echt wel rechtgetrokken. Of misschien heb jij op een zaterdagavond in een hoekje van een café met zijn beste vriend gezoend, maar als jullie er samen wat moois van willen maken zullen jullie deze dingetjes toch echt achter jullie moeten laten

7. Laat affectie zien

Dit betekent niet dat je hem overal zonder schaamte hoeft af te lebberen, maar af en toe zijn hand vast houden of een arm om hem heen slaan kan al heel wat betekenen. Jullie kennen elkaar het beste, dus weten echt wel wat de ander fijn vindt: een massage voor het slapen gaan, een arm om je heen als jullie door het park lopen. Het zijn die kleine dingetjes die een verschil kunnen maken als je je relatie wilt verbeteren.

8. Respecteer elkaars grenzen

Wil jij het in een ruzie het liefst meteen uitpraten, maar wilt hij liever een paar uren gaan sporten en jouw stem even niet meer aanhoren? Hoe moeilijk het ook is, je zult samen een middenweg moeten vinden. Respecteer elkaars behoeften en grenzen in ieder geval, dan zul je zien al meteen verbetering zien in je relatie.

9. Kan sorry zeggen

Nouja, weet ook vooral wanneer je sorry moet zeggen. Je hoeft natuurlijk geen excuses aan te bieden als het niet jouw schuld is dat jouw schoonzus haar verjaardagscadeau niet leuk vindt. Maar als jij dondersgoed weet dat je fout zit, dan zal het je wel goed staan om je excuses aan te bieden (en er dan ook niet stiekem een ‘maar dit deed jij fout’ eraan toe voegen)

10. Maak tijd voor jezelf

Op nummer vier in het rijtje tips staat natuurlijk dat je rekening met elkaar moet houden. Maar vergeet daarbij niet om een goede balans te vinden tussen je eigen behoeften en die van je partner. Als jij namelijk niet lekker in je vel zit, en jouw eigen batterijtje voldoende oplaadt, kun je onmogelijk een leuke vriendin zijn. Het is toch ook juist extra leuk als jullie elkaar een paar dagen minder zien? Dan is die date samen extra leuk en je hebt weer wat nieuws te vertellen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Every Girl

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme