Het is bewezen! 8 x voordelen van een ochtendroutine

Algemeen Valéry de Voijs 9 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Super fijn, van die ochtenden dat alles makkelijk lijkt te gaan. Je word wakker voor je wekker gaat, laat je koffie alvast lopen terwijl jij onder de douche springt en je brengt wat make-up aan terwijl je je social media checkt. Herkenbaar? Of gaat het er bij jou wat chaotischer aan toe? Als jij na honderd keer snoozen nog steeds je bed niet uit bent zul je je daarna exgra moeten haasten, met resultaat dat je waarschijnlijk niet meer zult ontbijten. Als jij tot de categorie chaootjes behoort is het misschien wel handig om wat structuur aan te brengen. Dit zijn namelijk de voordelen van een ochtendroutine (jazeker, het is zelfs bewezen)

Snoozen, vergeten te ontbijten en je make-up snel in de auto fixen… niet zo’n fijne gewoonten. De hoogste tijd om dus even stil te staan bij de voordelen van een ochtendroutine!

Voordelen ochtendroutine

Ready? Hier komen ze..

1. Bepaalt de rest van je dag

Je hebt van weleens gemerkt dat als jij je dag gehaast begint dat je hele dag vervelend loopt. Een ochtendroutine zet de toon van de dag. Begin jij namelijk georganiseerd met je dag zul je dat gevoel meenemen naar je werk of sportschool, en zul je de rest van de taken ook wat vloeiender afronden.

2. Je wordt productiever

Eén van de voordelen van een ochtendroutine is dat je productiever wordt. Als jij wakker wordt, komen je hersenen in een soort getrainde modus waarin ze gelijk starten met de taken van je dag: bed opmaken, douchen, koffie, enzovoorts. Je zult dus geen tijd verspillen terwijl je in bed ligt en gapend door je social media scrolt.

3. Je bent in controle

Net zoals je tijdens alle stressmomenten ervaart: je hebt het gevoel dat de tijd de controle overneemt. Als jij dus een ochtendroutine voor jezelf maakt zul je zien dat je je minder gestresst voelt en dat je in controle bent over je planning.

4. Minder stress

Eén van de grootste redenen waarom jij je gestresst voelt is tijdgebrek. Als je er dus voor zorgt dat je je tijd (met name in de ochtend) beter indeelt, zul je je veel chiller voelen. En we weten allemaal dat stress niet zo fraai is voor onze mentale en fysieke gezondheid, en onze mooie looks.

3 dingen die je ‘s morgens kunt doen om ‘s avonds beter te slapen

5. Goede gewoonten

Net zoals je slechte gewoonten kan afleren (zoals eindeloos liggen snoozen, of je ontbijt skippen), kun je tegelijk goede gewoonten aanleren, zoals je overnight oats opeten, een paar minuten mediteren, of je bed meteen opmaken. Welke goede gewoonten jij jezelf wilt aanleren, als je ze in je ochtendroutine toepast zitten ze binnen no time in je systeem.

6. Meer energie

De meeste mensen hebben een hekel aan de ochtend (of lopen zacht gezegd niet zo vrolijk door het huis) omdat ze nog niet zoveel energie hebben. Een voordeel van het hebben van een ochtendroutine, waar je bijvoorbeeld een korte yogasessie of ademhalingstechniek toepast, kan je veel meer energie hebben. Niet zo fan van je sportmatje in de vroege ochtend? Probeer dan een koude douche, wedden dat je vol energie aan je dag begint? (fun fact: mensen die ‘s ochtends een koude douche nemen, melden zich minder snel ziek)

7. Betere relatie

Als jij en je partner allebei een ochtendhumeur hebben zal het thuis niet zo gezellig zijn in de ochtend. Of misschien fluit jouw vent wel een vrolijk deuntje tijdens zijn ontbijt (maar wil de chagrijnige versie van jouzelf hem liever ontwijken). Als er tijdens jullie relatie nogal wat stress ontstaat in de ochtend kan dat de hele dag door je hoofd blijven spoken. Lekker samen een ochtendroutine inplannen dus maar!

8. Calm, cool & collected

Oftewel: you’ve got this. En met dat zelfvertrouwen stap jij de deur uit. Wedden dat je anders op je werk komt, of die meeting anders ingaat? Je straalt iets uit als je goed in je vel zit, en daar kan een ochtendroutine een steentje aan bij dragen.

3 x oefeningen voor een ochtendroutine die rust in het koppie van je kind brengt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Odessey

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme