11 manieren om voortdurend aan je relatie te schaven

Relatie Redactie 23 apr 2021
Leestijd: 5 minuten

Om een huishouden met kinderen goed te laten lopen is het belangrijk om het fundament van het gezin sterk te hebben. Zeker: werken aan jezelf is ook belangrijk, maar voortdurend je relatie verbeteren en schaven waar nodig houdt de boel vrolijk en fruitig.

Zeker wanneer er kinderen in een relatie bijkomen is het een flinke uitdaging om tijd en aandacht te blijven besteden aan de ander. Op één komen vaak de kinderen, op twee je eigen ontwikkeling en op drie je partner. Want die begrijpt als geen ander dat jullie relatie even minder prioriteit heeft, toch?

Relatie verbeteren

Niks van waar, beweren relatie-experts. Waarom gaat het zo vaak mis? Omdat veel mensen niet aan de hoge eisen van een goede relatie kunnen of willen voldoen. Je relatie verbeteren door te blijven schaven, keer op keer, is het waard.

Famme geeft je 11 manieren.

1. Acceptatie

Je hoeft dan misschien niet op elkaar te lijken, het kan zelfs een uitdaging en aantrekkelijk zijn om heel verschillende persoonlijkheden te hebben.

Het allerbelangrijkste is dat je elkaar daarin volledig accepteert. Schaven aan een persoonlijkheid is namelijk ondoenlijk en zorgt niet voor een betere relatie.

8 vragen die je jezelf zou moeten stellen in een relatie

2. Houd doelen gelijk en praat erover

Je wordt verliefd en alles lijkt vanzelf te gaan. Waarom zou je praten over wat je verwacht van het leven en wat je doelen zijn?

Zeker met kinderen erbij is het belangrijk gelijkgestemd te zijn in wat ieders individuele en gezamenlijke doelen zijn. De tijd, moeite en het geld die je erin wilt steken zijn van groot belang voor het verbeteren van de relatie.

3. Gelijkwaardigheid

Gedurende het huwelijk of een lange relatie met kinderen verandert er veel. Vaak gaat een van de twee (meestal de vrouw) op een bepaald moment minder werken en daardoor ook minder carrière maken.

Niks mis mee. Belangrijk is dat er overeenstemming is over de rolverdeling en dat jullie elkaar als gelijkwaardig zien in de relatie. Niet te verwarren met gelijk zijn.

7 manieren om meer uit je seksleven te halen, volgens een therapeut

4. Praten en luisteren om de relatie te verbeteren

In het begin van de relatie draait het om elkaar leren kennen en vooral de leuke kanten van elkaar zien. Na verloop van tijd wordt het belangrijker om te kunnen blijven praten, juist bij onenigheden en conflicten. En deze vreedzaam met elkaar op te lossen om de relatie te verbeteren.

De manier van communiceren is een hoofdstuk op zich en vergt respect en elkaar laten blijken dat je het op de inhoud oneens kunt zijn, maar dat persoon je nog even lief is.

5. Mooi voor elkaar blijven

Zo mooi als je voor elkaar was in het begin van je relatie, zo mooi wil je eigenlijk ook na jaren nog voor elkaar zijn. Toch lijkt het er op dat het er minder toe doet en je zonder gene, met wat kilo’s meer, slonzig bij elkaar kan zijn. Omdat de ander je toch wel accepteert? Zo is het dus niet.

Juist met werken aan je lijf en je looks neem je jezelf en de ander serieus . Wil je afvallen? Denk dan niet aan rigoureuze diëten die je toch niet volhoudt, maar minder door bewuster te eten en slankere keuzes te maken in je voedingspatroon.

6. Intimiteit

Vaak begint een relatie op het gebied van intimiteit en seks gelijk. De aantrekkingskracht en spanning werken als een afrodysiac.

Na de geboorte van de kinderen lopen de behoeftes vaak uiteen. Bij een vrouw is er veel veranderd, zowel lichamelijk, emotioneel als in prioriteitsgevoel binnen het gezin.

Met elkaar blijven praten over de behoeftes op het gebied van seks en daarin een gemene deler vinden is essentieel voor het verbeteren van de relatie. Lichamelijke intimiteit is de sleutel tot een succesvolle relatie.

Heb je een sterke relatie? Dit zijn de zes relatietypes die het langste standhouden

7. Onverwachte en lieve acties

De meest succesvolle relaties hebben aspecten van avontuur, variëteit, humor, spanning en verrassing in zich. Juist het onverwachte houdt de relatie op een gezonde spanningsboog. En elkaar verrassen met lieve acties zoals het ontbijtje op bed, dat nooit, echt nooit voorspelbaar of saai is.

8. Complimenten maken

Blijf elkaar regelmatig complimentjes geven. Of dat nu is over het uiterlijk, omdat er duidelijk moeite gedaan is om er mooi uit te zien voor een avondje uit of omdat de ander iets gedaan heeft in huis dat duidelijk moeite vergt.

Neem elkaar nooit voor lief. Na een compliment is de partner vaak bereid om nog een stapje extra te doen. Een complimentje komt jullie dus allebei ten goede.

9. De relatie verbeteren met me-time

Wie heeft ooit gezegd dat je, als je getrouwd bent of kinderen hebt, altijd samen moet zijn en alles hetzelfde moet doen. Geef elkaar juist de ruimte en vrijheid om eigen hobby’s te hebben en te ontwikkelen. Of dat nu met sport, vrienden, werk of vakantie te maken heeft. Moedig elkaar juist aan in plaats van elkaar af te remmen, dat maakt een sterke relatie.

10. We-time in een relatie

‘Het komt vanzelf wel weer.’ Een veel gehoorde uitspraak bij stellen met jonge kinderen, doelend op tijd voor elkaar. Samen uit, tijd besteden aan puur elkaar. En daar hoef je niet eens persé de deur voor uit, hoewel dat vaak wel meer echte quality time oplevert.

Het gevaar ligt op de loer dat je van plan bent om een leuke film thuis te kijken, waarna je in slaap valt op de bank. Plan avondjes uit en tijd weg met elkaar om je relatie te verbeteren.

Waar een wil is, is een weg. Hoe moeilijk het ook lijkt om opvang te vinden. Hulp zit vaak ook in onverwachte hoek, zoals buren, vrienden zonder kinderen, die echt niet te beroerd zullen een avondje op te passen.

Deze vrouw werd keer op keer ten huwelijk gevraagd, maar had niks door!

11. Fam-time

Niets geeft een fijner gevoel dan samen met je partner te genieten wat jullie bereikt hebben. Een, hopelijk gezond, gezin dat je samen kunt zien bloeien en groeien.

Als er een moment is om mindful te beseffen wat je hebt en daarvan te genieten ruim dan bewust momenten samen in met de familie. Spreek bijvoorbeeld af om elke ochtend vroeg met het gezin te ontbijten en in het weekend uitgebreid uit pakken met een rijk gedekte tafel vol lekkers.

Een hecht gezin ontstaat door te beginnen met dit ene ding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen