Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Relatie 17 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Een hecht gezin ontstaat door te beginnen met dit ene ding

Muriel heeft altijd al een droom gehad van een hecht gezin. Als haar kinderen later groot zouden zijn… Een lange tafel met aanhang en gezamenlijke (ski)vakanties. Nu zijn haar jongens nog klein, maar door nu al te beginnen met de basis is de kans op dat hechte gezin een stuk groter. Het ontstaat niet zomaar vanzelf.

Dit artikel verscheen eerder op 24 november 2017

Een hecht gezin starten

Een hecht gezin begint bij een stevige grond waarop je kunt bouwen. Een fundament. Het fundament van jouw gezin heeft net als een huis bouwstenen, cement en materialen. En dat stevige huis, waar de kinderen graag naar terugkeren, nu en in de toekomst bouw je zo:

Zorg voor een identiteit van jouw gezin

Mijn oudste doet niets liever dan spelletjes met het gezin. Bordspelletjes, kaartspelletjes, schaken, als we maar samenzijn. Een echt familiedier is het. Als je samen interesses en hobbies deelt zoek je elkaar altijd sneller op. Dat kan sport zijn, zoals de liefde voor skiën of voetbal, maar ook het spelen van spelletjes. Niet voor niets zorgt de traditionele spelletjes avond voor binding en plezier in het samenzijn.

Lees ook: De kracht van deze 5 kleine familietradities

Eet regelmatig samen aan tafel

Niet altijd makkelijk voor gezinnen waarbij (een van de) ouders werken, maar wel belangrijk. Lukt de hele week niet, plan dan enkele dagen (maak het weekend heilig!). Dek de tafel en eet hetzelfde. Je kunt met elkaar praten over de week. Wij doen altijd het ‘spelletje’ wat was het leukste van de dag vandaag en wat vond ik minder. Als je als ouders aftrapt dan volgt de rest.

Maak overal een fun moment van

Klusjes vervelend? Hoe kom je erbij. Als je tijdens het afwassen ook een schuimgevecht mag doen. Maak je een lang rit met de auto. Waarom geen autobingo en wie het allerhardst potje met vet kan zingen is de winnaar. De bedden aan het verschonen? Kussengevecht! Ook van de kleine klusjes en ogenschijnlijk saaie momenten in jullie gezin kun je een feestje bouwen.

Verdiep je in wat de ander leuk vindt

Ben je geen sporter, maar vind je dochter paardrijden of ballet ge-wel-dig? Verdiep je erin en laat het niet bij alleen de haal en breng service zijn. Als je oprecht interesse toont in de hobby van je kind schept dat een diepere band en het geeft de ander vertrouwen om alles te delen. Houd je zoon van Minecraft en heb je niets met spelletjes? Het loont echt de moeite om er meer van te weten.

Tradities bouwen is hét fundament voor een hecht gezin

Ik schreef al vaker over het belang van tradities en rituelen. Tradities scheppen de diepste band en zorgen ervoor dat je steeds automatisch terugkeert naar een moment. Spelletjesavond, verhalen vertellen bij de open haard, Papa’s pasta party elke maand, elk jaar op skiweekend naar Winterberg. Het maakt niet uit wat je met elkaar doet of verzint. Als het maar terugkeert en een vaste afspraak is. Het geeft je gezin een identiteit en iets om trots op te zijn.

Meer over het gezin:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme