Waarom (familie) tradities zo belangrijk zijn

Persoonlijk Muriel Oonincx 23 dec 2016
Leestijd: 3 minuten

Het belang van familietradities is niet te onderschatten, los van het feit dat het je de mooiste momenten bezorgt met de mensen die je het allerliefste zijn. En rondom kerst borrelt de behoefte aan een sterke familieband al helemaal op.

Groot of klein

Tradities, ik heb er wat mee, heel veel zelfs. Familietradities zijn dingen of momenten, die je met regelmaat met elkaar doet. Het zijn gedragspatronen, leuke activiteiten die zich herhalen of een gerecht dat je met regelmaat samen maakt of de kerstfoto in kerstpyjama cq. foute kersttrui. Ze kunnen groot of klein zijn, maar ze zijn anders omdat ze met een specifiek doel in gedachten worden gedaan en het vergt tijd, aandacht en opzet.

Rake gedichten

In mijn gezin was het traditie om met Sinterklaas op pakjesavond uitgebreide gedichten te maken, die doorklieft met anekdotes en pijnlijke momenten het jaar blootlegde van het betreffende familielid. Sidder en beef als ik aankwam bij het gedicht van mijn vader. Man, man wat kon hij prachtig en raak dichten. Brullend van de lach of soms met prikkende ogen van emotie lazen we elkaar gedichten voor. Ik mis het enorm sinds zijn overlijden. Toch hebben we de traditie voortgezet en dichten we nu met ons jonge gezin en mijn moeder. Een paar weken geleden was het weer zo ver. Juist omdat we dan ook aan papa moeten denken en we erom kunnen huilen voelen we ons zo verbonden met elkaar.

Waarom zijn familietradities zo belangrijk? We geven je de 5 belangrijkste redenen:

Ze creëren speciale momenten en warme gevoelens die je blijft herinneren

Tijd samen doorbrengen roept positieve emoties op. Door de herhaling komt er een extra dimensie bij. Deze herinneringen blijven een leven lang bestaan en worden als de allermooiste gezien.

Een sterk gevoel van ergens bij horen

Onderdeel van een familie zijn is meer dan samenleven in hetzelfde huis of dezelfde achternaam dragen. Het draait om banden en relaties. Tradities versterken die band.

Ze helpen bij het vormen van een identiteit

Zeker bij het opgroeien van kinderen helpt het enorm als je ‘ergens bijhoort’, tradities leggen een fundament onder wie je bent. Op het moment dat een kind steeds meer zijn eigen ik gaat ontwikkelen is die basis van onschatbare waarde.

Momenten samen bieden ruimte voor verdieping

Tijdens uitjes, momenten van quality time, krijg je de kans als ouder om intenser te praten met je kinderen. Emotionele onderwerpen worden makkelijker op tafel gegooid tijdens de maandelijkse spelletjes avond dan zo maar terloops.

Gevoel van veiligheid

Wetende dat je als kind een sterke familie hebt waar je op terug kunt vallen tijdens moeilijke momenten bieden een groot gevoel van veiligheid. Het is een van de krachtigste ‘instrumenten’ bij het omgaan met groepsdruk, negatieve invloeden en pesterijen.

Bedenk dat het nooit te vroeg (jonge kinderen), maar ook nooit te laat is om tradities in het leven te roepen. Wees niet bang dat het geforceerd overkomt. Misschien denk je er over vijf jaar nog eens aan terug, terwijl je aan het roer staat bij het jaarlijkse fluisterboot tochtje, je opmaakt voor de kerstfoto van het jaar of over tien jaar als je kinderen met hun eerste vriendjes en vriendinnetjes aanhaken tijdens de kaasfondue-avond in december.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen