Je relatie goed houden als je kinderen hebt: dit is het geheim

Relatie Sherita Jager 29 aug 2020
Leestijd: 5 minuten

Toegegeven, het is niet altijd makkelijk om je partner te blijven zien als die geweldige man waar je ooit voor viel. Want net als jij hebt besloten dat je echt voor een suikerarm dieet wilt gaan, geeft hij wéér een suikerbom aan kindlief. Of die ene keer, dat jullie allebei écht moe waren. Dat betekende bijna het einde van jullie relatie, omdat jullie er niet uit kwamen wie er met de peuter moest spelen. Soms gaat het even mis, en dat is helemaal oké. Maar hoe houd je de overige momenten wel leuk?

Geef je grenzen aan

Ja, papa en mama zijn altijd beschikbaar, maar toch niet helemaal. Grenzen stellen zorgt voor een gelukkige relatie. Zorg voor duidelijk regels om jullie intimiteit te garanderen. Geen kinderen in de slaapkamer, zo af en toe daten – dat kan ook gewoon thuis! – , en samen een hobby beoefenen.

Veel ouders denken dat er geen privéleven meer hoeft te bestaan als er eenmaal kinderen zijn, maar het tegenovergestelde is waar. Het is juist belangrijk om tijd samen te besteden als jullie kinderen hebben. Dus als jullie graag een keer een boottocht willen maken, is dat helemaal niet erg om dat met z’n tweeën te doen, hoe gek jullie kind ook van boten mag zijn.

Heb seks – en plan het in!

Bij veel stellen met kinderen staat het seksleven op een laag pitje of gebeurt er zelfs helemaal niets meer tussen de lakens! Dat is niet zo gek want met de vermoeidheid en de drukte van alledag, is seks soms het laatste waar je aan denkt. Maar zonder dat je het doorhebt, zit je van de één op de andere dag in een dikke vette seksdip. Maar dat seks belangrijk is voor een relatie, is overduidelijk. Als je de liefde bedrijft komt het geweldige hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon zorgt voor een betere verbintenis en geeft je een verliefd gevoel.

Maar hoe krijg je je libido weer boven het vriespunt en zorg je voor een stomende relatie? Het antwoord is gelukkig erg simpel; maak tijd voor seks! Hoe niet-sexy dit ook mag klinken, seks inplannen zorgt ervoor dat je het doet, en daarnaast creëert het een sneeuwbaleffect. Want als je eenmaal weer bezig bent, verlang  je ook weer naar meer! En seks plannen is eigenlijk zo gek nog niet.

Bij een druk leven schieten de sportschool, je hobby en andere activiteiten er ook bij in als je er geen tijd voor reserveert. Ditzelfde gebeurt bij seks. Een ander groot voordeel van geplande seks, is dat het voorspel al ‘s morgens vroeg kan beginnen, bij het uitkiezen van je lingerie en kleding, bijvoorbeeld. Verder kun je er de hele dag naar uitkijken, en hier een spel van maken. Stiekem eigenlijk best sexy, toch?

Een maandelijkse date night

En nee, dan hebben we het niet over samen de afwas doen, of een gezellig gesprek hebben in de auto terwijl de kids op de achterbank knock out liggen. Famileuitjes zijn leuk en belangrijk, maar zorg ervoor dat je minimaal één keer per maand een echte datenight hebt met je partner. Het is zo belangrijk om samen te kunnen genieten van een avond waarin je je niet zorgen hoeft te maken over luiers, woedeaanvallen of topografietoetsen.

Blijf praten

We weten allemaal dat een goede communicatie van levensbelang is voor een fijne relatie. Toch is het vaak juist bij je partner waar een goed gesprek er bij inschiet, want aan een half woord heb je genoeg, toch? Het is te makkelijk om afgeleid te zijn door je werk en je dagelijks leven. Belangrijke én onbelangrijke gesprekken verdwijnen dan vaak op de achtergrond.

Koppels die hier wel tijd voor nemen, hebben meer begrip voor elkaar en blijven connecten. Want als je praat weet je precies op welke bladzijde de ander zit qua opvoeding, de toekomst en de algehele levensvisie. Op deze manier kun je je beter inleven in je partner en heb je meer begrip voor elkaar, wat weer resulteert in een goede sfeer, een soepeler huishouden en een fijn dagelijks leven.

Vergeef elkaar

Meningsverschillen zijn onvermijdelijk, en ook ruzies komen in bijna elke relatie voor. Maar een van de belangrijkste onderdelen van een succesvolle relatie is hoe je omgaat met deze meningsverschillen of ruzies. Het maakt namelijk niet uit als je ruzie maakt. Het gaat er om dat je terugkomt op de ruzies, er over praat, je schuld erkent en er samen overheen komt. Vergiffenis en begrip zorgen ervoor dat er niet opnieuw ruzie wordt gemaakt over hetzelfde onderwerp. Ook zorgt een nagesprek ervoor dat er geen wrok ontstaat, en er bij het volgende meningsverschil geen oude koeien uit de sloot worden gehaald.

Zet je relatie voorop

Het klinkt misschien egoïstisch, maar denk er eens over na, zo gek is het niet. Vooral bij jonge kinderen zijn de ouders de basis van hun bestaan. Weet je nog hoe bang je werd als je ouders vroeger ruzie maakten? Voor vele kinderen voelt dat als het einde van de wereld. Daarom is het belangrijk dat de basis van het gezin, jij en je partner, met elkaar blijven connecten. Daarnaast is ook je partner degene die blijft als je kinderen uitvliegen. Het is dan wel zo fijn als je nog echt een goede connectie met elkaar hebt.

Lach samen!

Het beste wat een koppel kan doen om in een positieve flow te blijven is samen te lachen, elke dag! Als je samen kunt lachen, dan kun je de hele wereld aan. Om vrolijk te blijven heb je enkel een beetje humor nodig, dus voel je vrij om grappen te maken, zelf het onderwerp van de grap te zijn, en zelfs de meest stressvolle situaties weg te lachen. Door samen te lachen versterk je de band tijdens het opvoeden van de kinderen.

Lees ook:

6 redenen om je relatie hetzelfde te behandelen als je baan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme