Dit moet je kind kunnen als het voor het eerst naar school gaat

Kinderen Rachelle Weiler 29 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Het is een hartstikke spannende tijd: je kind dat voor het eerst naar school gaat. Zowel jouw leven als dat van je kleintje zal voorgoed veranderen. Want vergis je niet, de basisschool is compleet anders dan de kinderopvang. Daarom: dit moet je kind kunnen als het voor het eerst naar school gaat.

Laten we voorop stellen dat de ontwikkeling van elk kind anders is. In principe mogen kinderen vanaf 4 jaar naar school, maar ze zijn pas vanaf de 5e verjaardag leerplichtig. Probeer zelf voor je kind in te schatten wat het beste voor hem of haar werkt. De overgang van kinderopvang naar basisschool is groot. Probeer dus zo goed mogelijk in te schatten of je kind hier al helemaal klaar voor is.

Wel zijn er een aantal richtlijnen die je in je achterhoofd kan houden. Dit zijn vijf dingen die je kind moet kunnen of kennen voordat het naar de basisschool gaat:

1. Zindelijkheid

Dit is een belangrijk punt. De klassen zijn op de basisschool vaak groter. En er is dikwijls maar 1 juf of meester aanwezig. Als je kind nog niet geheel zindelijk is, kan het voorkomen dat de juf of meester geen tijd heeft om je kind hiermee te helpen. Het kan namelijk onveilig zijn om de andere kindjes alleen achter te laten in de klas.

Zorg er dus voor dat je kind zindelijk is voordat het naar school gaat. De meeste kinderen worden zindelijk vanaf de leeftijd van 3 jaar. Train dit goed met de eerste schooldag in het achterhoofd.
Leer je kind daarnaast ook het goed aan te geven als het naar het toilet moet. Dit voorkomt veel ongelukjes.

2. Zelfstandig eten

Hetzelfde geldt voor eten als voor zindelijkheid. Dit moet je kind kunnen voordat het naar school gaat. De juf of meester heeft tijdens lunch of pauze simpelweg niet genoeg handen om alle kinderen te helpen met eten. Zorg dat je kind dit zelf kan. Doe dit door simpele dingen mee te geven, zoals boterhammetjes of al gesneden fruit. Fruit dat gepeld moet worden, of verpakkingen die met scharen opengeknipt moeten worden, kan je beter even laten staan.

3. Geen middagdutje

Het is simpelweg niet mogelijk voor je kind om even lekker een middagdutje te doen op school. Dit kan een behoorlijke overgang zijn. Je kind zal waarschijnlijk doodop zijn in de eerste weken of maanden van school. Dit is normaal. Probeer dus al een paar maanden van tevoren je kind voor te bereiden op het feit dat dutjes straks niet meer mogelijk zijn. Maak ze een paar maanden van tevoren korter, of probeer je kind steeds meer dagen zonder dutje door te laten komen. Neem hier de tijd voor, want je kind zal in eerste instantie er misschien een stuk chagrijniger van kunnen worden. Voordeel is wel dat ze er waarschijnlijk ‘s avonds langer en beter door slapen!

4. Zelf aankleden

Ook dit moet je kind kunnen voordat het naar school gaat. Kan het z’n eigen schoenen en kleding aantrekken? Een jas dicht ritsen of knopen? En hoe zit dat precies met gymspullen? Oefen dit meerdere keren en wees kritisch bij het aanschaffen van nieuwe kleding. Is het wel basisschool-proof?

5. Los van hulpsteuntjes

Kleine kinderen zijn soms dol op dekentjes, knuffels of een lekker speentje. Het helpt ze om rustig te worden in een situatie, en nemen het graag overal mee naartoe. Dit kan op de basisschool niet meer. Je kind moet leren en begrijpen dat deze attributen thuis moeten blijven, en daar op hun wachten zodra ze weer thuis komen van school.

Ook hier is een goede voorbereiding het halve werk. Leg je kind ruimschoots van tevoren uit dat het knuffeltje niet mee kan naar school, en oefen dus af en toe al met dagdelen zonder dit item.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme