Gina Koninkx
Gina Koninkx Kinderen 26 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Maakt jouw kind de overstap van kdv naar de basisschool? 6 tips om het aangenamer te maken

In sommige delen van het land zijn de scholen al begonnen en in andere delen begint het nieuwe schooljaar pas begin september. Voor veel kleintjes het eerste jaar op de basisschool en oh wat is dát spannend. Een enorm verschil met het kinderdagverblijf. Gelukkig kunnen jij en je partner je kind daar goed op voorbereiden.

Reuze spannend zo’n eerste dag. Met grote ogen kijken ze naar het gebouw waar jij ze achterlaat. Gelukkig hoeft het niet zo dramatisch te zijn want jij kan een behoorlijk deel van de spanning bij ze wegnemen. Deze zes tips kunnen daar ongetwijfeld bij helpen.

Van kdv naar basisschool

1. Lees boeken over ‘de grote school’

Voordat je kids beginnen op de basisschool is het een goed idee om boeken te lezen over ‘de grote school’. Er zijn genoeg boekjes die uitleggen hoe het werkt op de basisschool en daar kun je je zoon of dochter ongetwijfeld mee helpen. Zo hebben ze van tevoren al een beeld over hoe het gaat zijn op de basisschool en weten ze beter wat ze kunnen verwachten.

2. Neem afscheid van het kdv

Als onderdeel van de overgang kun is het een goed idee om je kids afscheid te laten nemen van het kinderdagverblijf. Geef ze op de laatste dag wat liefs mee voor de begeleiders en neem afscheid van kdv vriendjes en vriendinnetjes. Hierdoor snappen ze beter dat ze echt niet meer terug komen op het kdv en ergens anders naartoe gaan.

3. Laat ze zelf schoolspullen uitzoeken

Voor een kleintje is het hartstikke stoer om een nieuwe rugzak uit te zoeken. De winkels hangen tegenwoordig ook vol met aparte rugzakjes, van haaienkop tot felgekleurde printjes met zelfs hun eigen naam erop. Laat ze van te voren al comfortabel worden met hun nieuwe schoolspullen. Ga naar de bakker met rugzak op, dit zorgt ervoor dat ze zich hechten aan hun nieuwe spullen die ze straks ook gaan gebruiken op de basisschool.

4. Samen de lunch voorbereiden

Niet alle kinderen gaan tussen de middag naar huis. Betrek je kind daarom bij het voorbereiden van de lunch. Ga samen naar de supermarkt, kies lekker fruit uit (laat je vooral leiden door jouw zoon of dochter), kies broodbeleg uit en lekker drinken. Zo maken ze zelf onderdeel uit van de voorbereiding. Het is ook een mooie manier om meteen over school te praten.

5. Breng van te voren al een bezoekje aan de school samen

Veel scholen bieden wendagen aan voor nieuwe schoolgangertjes. Maak daar ook vooral gebruik van. Het is ook goed om als ouder met je kind mee te gaan en het hele schoolgebouw te bekijken, de klaslokalen. Kinderen voelen zich het meest op hun gemak bij hun ouders dus het is fijn als jullie meegaan.

6. Het wegbrengen

Niet alleen voor kinderen moeilijk, ook voor veel ouders. Het wegbrengen kan een drama zijn zeker als jij weer naar huis of werk gaat en zij achterblijven. Maak er vooral geen te groot ‘ding’ van. Maak het ook niet langer dan noodzakelijk. Het kan zijn dat je kind hard zit te huilen maar blijf niet hangen en knuffelen, dan wordt het alleen maar erger. Neem afscheid en vertrouw erop dat de leerkracht hier goed mee om kan gaan.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme