Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Mind 29 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

7x waarom het fijn is om iedere dag iemand een compliment te geven

Soms voel je je helemaal niet zo top, je twijfelt aan jezelf, je piekert, totdat iemand opeens zegt: ‘Hé, wat zie jij er goed uit vandaag!’. Je begrijpt er niets van, maar je leeft helemaal op. Want eerlijk is eerlijk: het is altijd fijn om een compliment te krijgen (en ook om een compliment te geven).

Iemand een compliment geven

Maar ja, complimentjes komen nu eenmaal niet uit de lucht vallen. Je kunt er eeuwig op zitten wachten, maar je kunt je omgeving ook het goede voorbeeld geven. Begin bij jezelf en bezorg elke dag iemand (mag je partner, moeder, zus of buurvrouw zijn) een gemeend complimentje.

1. Het kost je niets

Ja, tijd en moeite zul je misschien denken. Maar is dat echt zo? Een complimentje is snel gemaakt. Het gaat er vooral om of je het aandurft, of je iemand durft aan te spreken. Het is gewoon een kwestie van goed oefenen.

2. Je legt de focus op iemand anders

Als je zelf niet lekker in je vel zit, moet je juist een ander een compliment te geven. Kruip uit je eigen gedachten en leg de focus op iemand anders. Je brengt een stukje positiviteit in andermans leven, dat zie je, dat voel je.

3. Oprechte complimentjes zorgen voor vertrouwen

Elk mens zoekt naar erkenning, dat is een soort basisinstinct. Als je iemand een complimentje geeft, ontvangt diegene een sterke impuls: ‘ik word gezien’. Ze zullen zich eerder voor je openstellen.

Kom maar door: geef je zelfvertrouwen een boost met deze tips

4. What goes around, comes around

Om één complimentje te krijgen, moet je er soms wel tien geven. Het lijkt wel een magische formule, maar het is wel het proberen waard. Geef je karma vandaag nog een boost door minstens één compliment uit te delen.

5. Je kunt het verschil maken

Je weet het maar nooit, misschien is je timing wel perfect. Mensen piekeren over van alles: over hun uiterlijk, hun werk etc. Jij kunt die negatieve gedachtes helpen doorbreken. Een compliment kan een hele geruststelling zijn.

6. Liefdadigheid siert de mens

Je hoopt natuurlijk op een soort sneeuwbaleffect. Als jij vaker een compliment geeft, zullen anderen jouw gedrag misschien overnemen. Lead by example en de rest zal volgen. Zo niet, dan heb jij tenminste een mooie daad verricht.

7. Je weet hoe het zelf voelt

Schrijver Mark Twain zei ooit ‘Met een goed compliment kan ik twee maanden vooruit’. Als je zelf weet hoe fijn het is om een complimentje te krijgen, dan gun je dat toch ook een ander? Toch?

Girls support girls: 5 x redenen waarom je vaker complimenten zou moeten geven aan wildvreemde vrouwen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme