Een grote voorjaarsschoonmaak? Deze (vergeten) plekken in je huis hebben ‘m dringend nodig!

Lifestyle Eva ten Wolde 29 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

De lente is aangebroken, dus het is weer tijd voor de voorjaarsschoonmaak! Het is een klus waar je misschien tegen opkijkt, maar een sprankelend huis geeft je uiteindelijk zo’n voldaan gevoel. Om je op weg te helpen, delen wij de plekjes in huis die deze schoonmaakronde extra aandacht verdienen. Het zijn de meest vergeten plekjes – die schreeuwen om een bezoekje van de dweil of stofzuiger.

Deze plekjes mag je niet vergeten tijdens de voorjaarsschoonmaak!

1. Vloerkleed

Er gaat waarschijnlijk wekelijks een stofzuiger over het vloerkleed heen, maar het kleed kan ook wel eens een grondige schoonmaak gebruiken. Er zijn kleden die gewoon in de wasmachine kunnen, maar de meeste kleden hebben een specialere behandeling – zoals een stoomreiniging – nodig.

2. Kussens

De kussenslopen worden regelmatig verfrist, maar heb je de kussens wel eens in de wasmachine gegooid? Dit zou je eigenlijk drie à vier keer per jaar moeten doen. Er staan niet voor niets wasinstructies op het labeltje, dus: aan de slag.

3. Prullenbakken

Er wordt vaak niet gedacht aan het schoonmaken van de prullenbakken, terwijl dit júíst de plek is waar je allerlei vuil en troep dumpt. Je kunt de bak reinigen met soda, maar ook met een citroen! De citroen verwijdert niet alleen bacteriën, maar neutraliseert ook de vervelende geurtjes.

4. Matrassen

Schrik niet, maar op een matras leven ongeveer twee miljoen(!) huisstofmijten. Het kan om deze reden geen kwaad om je matras schoon te maken! Dit kun je bijvoorbeeld doen door de afneembare matrashoes te wassen en het matras vervolgens goed te stofzuigen.

Voorjaarsschoonmaak met kids? Met deze tips wordt het een eitje!

5. Plinten

De vloer wordt met regelmaat gestofzuigd en gedweild, maar de plinten worden vaak achterwege gelaten. Het is dan ook tijd om de plumeau tevoorschijn te halen en de plinten eens flink af te stoffen.

6. Gordijnen en/of lamellen

De gordijnen en lamellen kunnen een schoonmaak gebruiken, want het zijn flinke stofvangers. De lamellen kun je simpelweg afstoffen en vervolgens schoonmaken met een vochtig doekje. De gordijnen moeten gewassen of gestoomd worden, maar dit is afhankelijk van het type gordijnen.

7. (Mechanische) ventilatie

Om de luchtkwaliteit in huis goed te houden, moeten de ventilatiesystemen in de badkamer en/of het toilet schoon zijn. De ventilatie kun je zelf schoonmaken met de stofzuiger en een sopje, maar vergeet niet dat dit om de vier jaar op een professionele manier moet gebeuren.

5x natuurlijke schoonmaakmiddelen die al gewoon in je keukenkastje staan

8. Deurklinken, lichtknoppen, trapleuningen en kranen

Dit zijn dingen die ontzettend vaak worden aangeraakt door verschillende mensen – zonder dat je er echt bij nadenkt. Het zijn de ideale verzamelplaatsen voor vuil en ziekteverwekkers, dus: schoonmaken maar. Je hebt geen agressieve schoonmaakmiddelen nodig; een sopje met groene zeep is voldoende.

9. Bovenkant van planken/spiegels/lijsten/et cetera

Zelfs als je een die-hard schoonmaker bent, zie je wel eens iets over het hoofd. Het is dan ook niet verkeerd om de randen van de planken, spiegels, lijsten, kasten en deuren in huis na te lopen en aan te pakken tijdens de voorjaarsschoonmaak.

10. Schoonmaakspullen – zoals de stofzuiger

Ja, óók de schoonmaakspullen hebben af en toe een schoonmaakbeurt nodig. Met een vieze stofzuiger krijg je de vloer niet schoon, dus fris ‘m weer eens op. Dit kun je doen door het filter te controleren, de stofzuigerzak te vervangen en het kopstuk te reinigen.

10x gouden schoonmaaktips uit grootmoeders tijd voor een blinkend huis

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen