10x gouden schoonmaaktips uit grootmoeders tijd voor een blinkend huis

Lifestyle Lisa van den Akker 7 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Vroeger waren de rolverdelingen misschien wat ouderwets, maar we moeten het toegeven, het leverde wel iets op. Want de vrouwen uit grootmoederstijd waren een kei in poetsen. Schoonmaken zoals oma dat kon zullen wij waarschijnlijk nooit leren. Of toch wel? Want met deze tien gouden schoonmaaktips van grootmoeder kom jij al aardig in de richting.

Oma had al haar eigen trucjes en maniertjes om het huis spik en span te houden. Een paar van die goed bewaarde geheimen kunnen wij nu met jullie delen. Doe er je voordeel mee!

Gouden schoonmaaktips van grootmoeder

Deze tien tips zijn eenvoudig én super praktisch.

1. Uienwater

Pel een ui, snij hem in vieren en leg hem in lauwwarm water. Gebruik het water vervolgens om de ramen te zemen. Het resultaat: perfect streeploze ramen!

2. Karnemelk

Karnemelk is perfect om de badkamer te poetsen. Gebruik het om het bad te poetsen en de tegels en voegen schoon te maken. Het resultaat zal je verbazen.

3. Azijn

Nog zo’n natuurlijk schoonmaakmiddel: azijn! Azijn is perfect om te ontkalken. Gebruik het bijvoorbeeld voor je waterkoker of voor de kranen. Goedkoop en krachtig.

4. Koffieprut

Koffieprut is de perfecte geurvreter, en dat wist oma als geen ander. Zet een bakje koffieprut bijvoorbeeld in de koelkast of badkamer om nare geurtjes te voorkomen.

5. In de zon

Wist je dat huisstofmijt een hekel heeft aan zonlicht? Daarom zette oma de matrassen twee keer per jaar buiten in de zon. Dag huisstofmijt!

6. Baking Soda

Nog zo’n veelzijdig product. Strooi het bijvoorbeeld op je vloerkleed, laat het 15 minuten intrekken en zuig zo al het vuil eruit. Maar je kunt het ook in de wc of oven strooien om deze schoon te maken.

7. Vanillegeur

Een lekkere geur in huis? Kook in een pannetje wat water met een paar druppels vanille extract en eventueel sinaasappelschil. Even laten pruttelen en je huis ruikt heerlijk!

8. Zijde

De spiegel schoonmaken doe je met een stukje oude zijde. Bijvoorbeeld van een pyjama. Doop dit vervolgens in wat water gemend met gin, poets de spiegel, en een blinkend resultaat is het gevolg.

9. Bloedvlekken

Bloedvlekken krijg je eenvoudig uit je kleding door het een nachtje te laten weken in koud water. Niet boenen of poetsen maar gewoon laten liggen en de vlek trekt eruit.

10. Citroensap

Het laatste natuurlijke schoonmaakmiddel van dit lijstje is citroensap. Gele vlekken in het bad of de wasbak verwijder je hiermee bijvoorbeeld perfect.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen