Dit is de belangrijkste eigenschap die iedere date moet hebben

Relatie Redactie 29 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Hij moet blond haar hebben en sportief zijn. Zij mag niet roken, maar wel af en toe wat drinken. Oh, en ze moet minstens een HBO-opleiding gedaan hebben. Als we daten, hebben we vaak lange lijsten met allerlei eisen en voorkeuren. Toch kijken we vaak over een hele belangrijke eigenschap heen, die essentieel is voor een goede relatie.

Dit artikel is een bijdrage van Relatieplanet.nl.

Zelfreflectie

Als je op zoek bent naar een langdurige relatie dan zijn dit vragen die je jezelf waarschijnlijk geregeld stelt. Niet gek, want je kan een bepaalt type hebben. Toch geven deze vragen geen antwoord op de allerbelangrijkste vraag, namelijk: kent hij of zij enige mate van zelfreflectie?

De eigenschappen

Maar hoe herken je iemand met een gezonde dosis zelfreflectie?

  • De persoon kijkt terug op vorige relaties als momenten van groei, die de manier waarop hij/zij nu naar relaties kijkt gevormd heeft.
  • De persoon richt de aandacht naar binnen om te onderzoeken wat hij/zij voelt en waarom, in plaats van emotioneel te reageren.
  • De persoon ziet een relatieprobleem als een combinatie van ‘dingen die ik verkeerd deed’ en ‘dingen die jij verkeerd deed’; waar er twee vechten, hebben twee schuld.
  • De persoon luistert naar feedback zonder zich meteen aangevallen te voelen of in de verdediging te schieten.

Als je op zoek bent naar een langdurige relatie dan is het ontzettend belangrijk om iemand te vinden die zich bewust is van zichzelf.

En ja, dat is belangrijker dan het vinden van iemand die qua educatie, inkomen en looks in je plaatje past. Je wilt immers iemand die ook bij tegenslag aan jouw kant staat en zeker niet iemand die jou overal de schuld van geeft.

Hoe check je dit tijdens een date?

Maar hoe weet je tijdens een eerste date of iemand op zichzelf reflecteert, als je hem of haar net leert kennen?

Volgens Alexandra Solomon, schrijfster van het boek ‘Loving Bravely: Twenty Lessons of Self-Discovery to Help You Get the Love You Want‘ bestaan er twee strategieën om dat te achterhalen.

Als je als vrouw deze 14 eigenschappen hebt, laat jouw partner je nooit meer gaan

1. Hoe gaat de persoon om met ongemakkelijke situaties

Het verkeerde gerecht wordt geserveerd, je wordt afgesneden op de weg, de caissière vergeet jullie het bonnetje te geven. Als iets even niet verloopt zoals je had gewild of had verwacht, kun je op drie manieren reageren:

  1. Aanvallend: luid worden, beschuldigen, verwijten, dingen gaan eisen.
  2. Vluchtend: jezelf afsluiten, schamen, wegrennen, over jezelf heen laten lopen.
  3. Observerend: Het moment binnen laten komen, pauzeren, jezelf bijeen rapen, een manier vinden om voor jezelf op te komen, met respect en compassie voor anderen.

Je reptielenbrein, een heel oud deel van je brein, heeft een ingebouwde vecht-of-vlucht reactie. Die was nodig voor het geval we werden aangevallen door een leeuw in het wild of als er ander gevaar dreigde. Vechten of vluchten was dan immers de enige manier om te overleven.

Tegenwoordig worden we niet zo snel meer aangevallen door leeuwen in het wild, maar de vecht-of-vlucht bestaat nog. Dit is de manier waarop we reageren op onverwachte, onprettige situaties. Immers, je reptielenbrein wil je beschermen.

Heb je een bepaald niveau van zelfreflectie ontwikkeld dan wordt het een automatisme om eerst te pauzeren, je emoties te voelen en bijeen te rapen en dan te reageren. Op een manier die je eigen behoefte tegemoetkomt, zonder over anderen heen te lopen.

Observeer eens hoe je date omgaat met ongemakkelijke, onverwachte momenten. Hoe reageert hij of zij?

Dat is belangrijker dan je denkt. In een relatie ga jij hoe dan ook een keer de oorzaak zijn van het ongemak van de ander. Misschien doe je iets dat hij of zij irritant, disrespectvol of raar vindt.

In die momenten wil je geen partner die je van alles kwalijk neemt of zich stilletjes van je verwijdert. Immers, je wilt iemand met wie je een leven kunt opbouwen.

Iemand die zoiets zegt als, “ik merk dat ik moeite heb met wat je zojuist deed. Ik wil er graag met je over praten op een manier waarop we ons allebei gehoord voelen.” Dat is een reactie waar jullie beide iets mee kunnen en die mogelijk leidt tot meer begrip voor elkaar of een oplossing.

Ben jij eigenlijk een goede vriendin? Wel als je deze 7 eigenschappen bezit

2. Hoe praat de persoon over vrienden, familie en vorige relaties

Een andere manier om snel te ontdekken hoe bewust je date zich van zichzelf is, is door te luisteren naar hoe hij of zij over anderen praat. Met name over vorige liefdespartners.

Vertellen ze daarover vol verwijten en beschuldigingen? Zien ze zichzelf als een slachtoffer van die relatie? En de ander als een loser of eikel? Of zeggen ze dingen als “het was gewoon niet het juiste moment voor ons”, “ze had het zwaar en het was voor haar gewoon niet mogelijk”, “het was pijnlijk, maar ik heb er veel van geleerd”.

Heb je weer een date? Pas deze twee strategieën dan eens toe en ontdek of je date het vermogen heeft tot zelfreflectie. Ja? Grote kans dat je een volgende date met hem of haar wilt inplannen!

Als een man deze 9 eigenschappen heeft, moet je hem nooit meer laten gaan

Dit artikel is een bijdrage van Relatieplanet.nl. Relatieplanet is een dating-platform voor singles die het belangrijk vinden om eerlijk en oprecht te zijn en tijd te nemen elkaar goed te leren kennen. Oftewel slow daten; goed de tijd nemen om jezelf open te stellen aan de ander. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen