Als je als vrouw deze 14 eigenschappen hebt, laat jouw partner je nooit meer gaan

Relatie Susan Dalstra 7 dec 2020
Leestijd: 6 minuten

Wanneer weet je dat je een liefde voor het leven te pakken hebt? Wetenschappers bogen zich over die universele vraag en kwamen met welgeteld 14 eigenschappen die een vrouw een blijvertje maken.

Langetermijn-materiaal

Volgens hen ben je de ware als je aan onderstaande eisen voldoet. En zij zullen het wel weten, want ze hebben er immers voor geleerd. Komen we volgende keer met ons lijstje eigenschappen waar een beetje partner aan moet voldoen wil hij of zij óók langetermijn-materiaal zijn. Niet op wetenschap gebaseerd, wel op ervaring – en da’s ook wat waard.

Anyhow: jouw partner laat je nooit meer gaan als je aan de volgende kenmerken voldoet.

1. Je bent slimmer dan je partner

Een slim persoon gaat voor een vrouw die nét wat intelligenter is dan zichzelf. Dat beschermt je lover namelijk tegen dementie op latere leeftijd. Een slimme vrouw blijft je mentaal uitdagen waardoor de ander dus een leven lang scherp blijft.

2. Je bent eerlijk

Iedereen maakt wel eens fouten of verkeerde keuzes. Dan is het belangrijk dat er iemand is die je weer op het juiste pad krijgt en indien nodig terecht wijst. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die op zoek zijn naar een lange relatie het liefst een eerlijke vrouw aan hun zijde hebben.

3. Je bent positief

Ben je zo iemand bij wie het glas altijd halfvol is, op het bijna naïeve af? Negatieve mensen vreten energie en zijn op de lange termijn slecht voor je gezondheid. We nemen de negativiteit over van de mensen met wie we veel tijd doorbrengen. Die overgenomen negativiteit verhoogt je hartslag, vertraagt je spijsvertering en rommelt met je concentratie.

4. Je sluit compromissen

Een relatie is niet altijd een harmonieus samenzijn. Er komt onvermijdelijk een punt waarop je het niet met elkaar eens zal zijn. Heel normaal, maar de relatie kan alleen werken als jullie beide bereid zijn compromissen te sluiten.

Een relatie is niet hard werken als het van een leien dakje gaat. Het gaat erom hoe jullie omgaan met veranderingen. Wat voor offers ben je bereid te maken en welke stappen wil je zetten om de relatie te laten slagen? Misschien overbodig te zeggen, maar als je niet het type bent dat altijd voet bij stuk houdt, is het slagingspercentage een stuk groter.

5. Je lacht om je eigen grappen

Jawel, het staat er echt: het is helemaal oké om te lachen om je eigen grapjes. Een partner hebben die zichzelf grappig vindt, is voor mannen zelfs nog belangrijker dan voor vrouwen ontdekten psychologen van de Westfield State University. Sowieso is samen lachen binnen een relatie van levensbelang.

6. Je bent openhartig

Een partner hebben die straalt in de spotlights en zichzelf makkelijk laat horen, maakt het leven een stuk makkelijker. Uit onderzoek blijkt dat mensen die openhartig zijn en persoonlijke informatie delen als aantrekkelijk worden beschouwd. Die eigenschap is zelfs zo belangrijk dat mensen openhartige types zelfs fysiek mooier vinden.

7. Je steunt zijn doelen en jaagt je eigen na

Het idee dat een succesvolle vrouw intimiderend wordt gevonden, is hopeloos achterhaald. Vrouwen met een goede opleiding die veel verdienen, trouwen niet minder vaak dan anderen. Een sterke vrouw motiveert hem en is niet afhankelijk. Hij hoeft zich geen zorgen om jou te maken en je hebt niet steeds zijn bevestiging nodig. Je streeft jullie gezamenlijke doelen na, maar vergeet die van jezelf niet.

8. Je hebt een goede band met je ouders

Als jouw lover wil weten hoe je over 30 jaar bent, kijkt hij naar je ouders. Hoe jij nu met je ouders omgaat, zegt veel over hoe jij met je partner omgaat over 30 jaar. De University of Alberta zag een duidelijk verband tussen de relatie met je ouders in je tienerjaren en je liefdesleven later. Dat betekent ook weer niet dat de band met je ouders perfect hoeft te zijn.

Begrijpen wat je bijdraagt aan de relatie met je ouders betekent dat je ook dat gedrag – positief of negatief – herkent in een liefdesrelatie. De enige manier om het beter te doen in een relatie is je bewust zijn van dat gedrag.

9. Je bent attent

Volgens de wetenschap is aardigheid en generositeit de sleutel naar een lange, gelukkige relatie. Dat zegt psycholoog John Gottman van de Univeristy of Washington. Hij onderscheidt twee soorten stellen: de Masters en de Disasters.

De Disasters nokken er binnen de eerste zes jaar van een relatie mee. De Masters die lang samen blijven hebben dit gemeen: ze zoeken altijd naar dingen waar ze de ander dankbaar voor zijn en spreken dat uit. Zo bouwen ze heel doelbewust een sfeer van waardering en respect.

10. Je blijft rustig in ruzies – en kalmeert de ander ook

Ruzies zijn onvermijdelijk binnen een relatie. Het nooit met elkaar oneens zijn, is geen teken van een stabiele relatie. Het belangrijkst is hoe je met zo’n ruzie omgaat en het daarna goedmaakt.

Een relatie duurt het langst als het je lukt jezelf te kalmeren in een ruzie en die emotie kan overbrengen op je partner. Het effect is niet hetzelfde als juist mannen degenen zijn die vrouwen kalmeren, zeggen onderzoekers van de University of California Berkely.

11. Je blijft jong van geest

Je bent niet pissig als je partner met een klein drankje teveel op thuiskomt – omdat jij waarschijnlijk op datzelfde feestje was en misschien ook nét een wijntje teveel dronk. We willen alcohol natuurlijk niet verheerlijken, maar de University of Michigan stelt dat stellen die samen drinken het gelukkigst zijn.

Dat betekent niet automatisch dat alcoholisten de beste partners zijn – het kan ook betekenen dat jullie je vrije tijd graag samen doorbrengen.

12. Je hebt een eigen leven

Je eigen ruimte en privacy hebben is nog belangrijker voor je relatie dan een bevredigend seksleven. Als je ook nog je eigen vrienden en interesses hebt en je ook zonder je partner weet wie je bent, ben je gelukkiger en minder verveeld.

13. Je accepteert de tekortkomingen van je partner

Teveel relaties lijken alleen maar te bestaan uit de ene partner die de ander aan de lopende band bekritiseert. Zijn foute overhemd, z’n stomme grappen, dat ‘ie te hard op z’n eten kauwt – je snapt het wel.

Als jij je partner accepteert voor wie hij of zij is, mag ‘ie in z’n handjes knijpen. Bovendien werkt zo’n optimistische benadering aanstekelijk.

14. Je koestert geen wrok

Als je vergevingsgezind bent, is de kans veel groter dat jullie lang samen zijn. Uit eerder onderzoek bleek al dat mensen die onvoorwaardelijk kunnen vergeven langer leven. Maar nog belangrijker: kunnen vergeven is de basis van een gezonde relatie. Niemand is perfect en je partner ook niet. Er komt een moment waarop ook je lief iets doet wat je echt niet oké vindt, en dan heeft hij of zij jouw vergevingsgezindheid nodig.

Maar goed, eigenlijk hoeven we jou natuurlijk helemaal niet te vertellen dat je een catch bent.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme