Troubles in paradise? Zo verbeter jij de relatie met je vent zonder te praten

Relatie Sophie Nortier 18 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Zit je even in een relatiedip? Dan wordt het hoog tijd om je relatie te verbeteren. Maar dit kan dus ook op een andere manier dan dat we normaal gewend zijn.

Vergeet even alle lessen over eerlijk zijn, je gevoelens uiten en je man zover krijgen over zijn gevoelens te praten. Onderzoek toont aan dat het mannelijk brein op non-actief gaat staan zodra er gediscussieerd wordt (oh, het was je al opgevallen?)

Relatie verbeteren, zónder praten

In de VS circuleert al een aantal jaar een boek rond, How to Improve Your Marriage Without Talking About It. In het oerwoud van How to-boeken was het ons ook niet eerder opgevallen en het klinkt ook een beetje als een boek dat bedacht is door een groep getrouwde mannen die tijdens een avondje uit het snode plan opvatte om een boek op de markt te brengen om vrouwen voor eens en altijd de mond te snoeren.

Maar geef toe, als het nou echt mogelijk zou zijn om zonder uren en uren te bomen, dichter bij elkaar te komen, intiemer te zijn en gelukkiger, dan tekenen we daar toch voor?

Met deze inzichten en how to’s verbeter je je relatie.

Inzichten

Met deze inzichten zul je zien dat praten toch niet altijd helemaal het gewenste effect heeft. Als je je relatie wilt verbeteren is het goed om je dit te realiseren.

1. Praten helpt niet

Praten maakt dingen soms erger dan ze zijn. Voor vrouwen werkt het vaak therapeutisch, maar mannen worden er ongemakkelijk van. Volgens experts krijgen mannen meer bloedtoevoer in de spieren en worden ze onrustig.

Als er een conflict is hebben vrouwen het nodig om te praten, mannen willen zich terugtrekken. Mannen voelen snel schaamte als ze ergens niet aan voldoen, waardoor het bepraten van relatieproblemen aanvoelt als het slapen op een spijkerbed.

2. Contact maken helpt wel

Voordat we met woorden contact maken is het belangrijk om eerst non-verbaal connectie met elkaar te krijgen. Dat kan op verschillende manieren: door aanraking, seks, samen dingen doen. De diepste vormen van intimiteit ontstaan als je juist niet praat.

In plaats van met praten proberen dichter bij elkaar te komen, kunnen we beter vanuit verbinding en intimiteit de woorden laten ontstaan. Het schaamte-angst principe is hierbij van groot belang. Stel je eens goed voor (mentalizen heet dat met een mooi woord) dat je man altijd het initiatief in bed neemt, maar nooit weet of hij afgewezen wordt of niet. Dat besef is voor velen een echte eyeopener.

How To

Maar hoe pak je het dan wel goed aan? Nou, zo…

1. Telescoop visie

Goed, omdat mannen en vrouwen dus niet dezelfde gevoelens en behoeftes hebben ligt de oplossing in een zogenaamde ‘telescoop visie’. Beide partners moeten moeite doen om zich echt te verplaatsen in de ander en andermans zienswijze te snappen.

2. Er is er maar één nodig

Voor het maken van echte connectie is maar één persoon nodig. Door iemand aan te raken, de eerste stap te zetten in begrip en door iets liefs te doen voelt de partner vanzelf de impact en zal ook positiever en liefdevoller reageren.

3. Stop met je ergeren aan futiliteiten

Als je bedenkt dat je relatie verbetert op alle punten (ja, ook het praten) als je stopt met je openlijk te ergeren aan futiliteiten, denk dan goed na voordat je je man verwijt dat hij de tandpasta dop niet terugdraait. Of nou eenmaal graag voetbal kijkt op woensdag avond en daardoor niet luistert naar je beslommeringen.

4. Wees onbaatzuchtig lief voor je partner

Door regelmatig buiten de afgesproken huishoudregels te treden, kun je je man makkelijk laten ‘zien’ dat je er voor hem bent en affectie voelt. Misschien zet hij wel altijd de vuilnis buiten, laat hij de hond uit of tankt de auto’s vol. Door deze afspraken te overtreden en te zeggen: ‘Schat, blijf nog maar lekker een kwartiertje liggen, dan laat ik de hond even uit’ verras je hem met iets kleins, met een groot effect.

En weet je nog dat vroeger, in het begin van jullie relatie, vòòr de kinderen en de hectiek, je lieve briefjes voor hem schreef of met lippenstift een boodschap op de spiegel achterliet. Begin er weer mee en je zult zien: What goes around, comes around.

Lees ook:

  • Staat jouw telefoon je seksleven in de weg? Zo los je het op
  • 6 dingen die je niet expres doet, maar je partner wel heel irritant vindt
  • Het is niet te laat: red je relatie nu met deze vier belangrijke adviezen!
  • Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

    Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

    Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme