Aha! Dus dít is waarom je stroeve tanden hebt na het eten van verse spinazie

Gezondheid Sophie Nortier 17 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Je bent lekker gezond bezig en hebt een heerlijk maaltje met een hele zak verse spinazie bereid. Je verorbert het in enkele minuten en hoopt op een heerlijk voldaan gevoel, maar het enige dat je voelt is… stroeve tanden! Herkenbaar?

Stroeve tanden van spinazie

Wanneer je lekker zit te tafelen met je lief kun je nergens anders aan denken dan aan die verrekte stroeve tanden. Je probeert het een keer of honderd weg te poetsen met je tong. Spoelt nog even na met water. Maar na elke hap komen de stroeve tanden toch weer terug. Hoe komt dat? En kun je dit voorkomen?

Oxaalzuur

In spinazie zitten natuurlijk allerlei gezonde voedingsstoffen waar je heel blij van wordt, maar er zit ook oxaalzuur in. En dit stofje vormt in combinatie met calcium calciumoxalaatkristallen, en wanneer die zich aan je tanden gaan hechten veroorzaakt dit die vervelende stroeve structuur.

Wel een geluk is dat dit niet schadelijk voor je tanden is. Het is alleen wel verstandig die enorm sterke drang om direct je tanden te poetsen even te weerstaan. Want wanneer er zuur in het spel is en je gaat poetsen, kun je je tandglazuur beschadigen.

Maar niet iedereen

Herken je dit probleem totaal niet? Dan is dat ook niet zo gek. Het lijkt er namelijk op dat niet iedereen last heeft van stroeve tanden na het eten van spinazie. Dit schijnt te liggen aan de verschillende samenstellingen van speeksel. Zo kan de een bijvoorbeeld beter zuren verteren dan de ander en zal er daardoor misschien wat minder last van hebben.

Ook heb je er meer last van wanneer je vaker kauwt. Je tanden komen dan namelijk meer in contact met het oxaalzuur.

Kun je stroeve tanden voorkomen?

Maar gelukkig kun je er iets aan doen! Wanneer je namelijk calciumrijke voedingsstoffen toevoegt aan het eten zal het oxaalzuur zich daaraan gaan hechten. En dus niet, of in ieder geval minder, aan je tanden!

Maak er bijvoorbeeld spinazie a la crème van, of een spinazie-roomsoep.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

24Kitchen

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme