Zijn augurken nou wel of juist niet gezond? Het antwoord!

Gezondheid Maaike van de Graaf 14 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Veel zwangere vrouwen vergrijpen zich tijdens hun zwangerschap aan augurken. Hoe meer, hoe beter. Of dat erg is? Niet goed, niet slecht. Augurken zijn namelijk gezond, maar kennen ook zo zijn gebreken. In dit artikel vertellen we alles over de kleine komkommer.

Die dus boordevol weinig calorieën bezit, maar ook veel zout bevat.

Zijn augurken nou wel of juist niet gezond? Het antwoord!

Eerst even over wat een augurk nou precies is. You hate it, or you love it wordt vaak over de mini komkommer gezegd. En dat ‘t een komkommer is moge duidelijk zijn, want een augurk is in feite gewoon een ingelegde komkommer. Die worden in een bak zoutwater gelegd en worden vervolgens na – houd je vast – zo’n drie maanden er weer uitgehaald. En precies dat proces maakt ze stevig en zuur.

En of je nou van augurk houdt of niet, de kleine komkommer kent zowel gezondheidsvoordelen als nadelen. We delen ze!

De voordelen

1. Weinig calorieën

Wist je dat een augurk per 100 gram maar 14 kcal bevat? Dat maakt de snack een heel goed tussendoortje! Let wel op dat bij alles geldt dat het verstandig is met mate te eten. Hetzelfde geldt dus voor augurk.

2. Vitamine K

In augurken zitten onwijs veel vitamine K, wat onmisbaar is voor je lichaam. De vitamine is namelijk essentieel voor de bloedstolling in je lijf. Sterker nog: wanneer je een tekort hebt aan vitamine K kan een wondje bijvoorbeeld langer blijven bloeden.

3. Boordevol mineralen

Daarnaast zitten augurken vol met mineralen zoals jodium. Die mineralen zijn belangrijk voor je stofwisseling en zijn daarnaast van positieve invloed op het goed functioneren van je zenuwstelsel en energievoorziening.

Nadelen

1. Een hoog zoutgehalte

Doordat sommige soorten augurken wel drie maanden weken in een zoutbad, is het zoutgehalte relatief hoog. Wanneer je dus te veel augurken eet, krijg je veel natrium binnen en loop je de kans op een hoge bloeddruk. Het is dan ook goed de mini komkommer met mate te eten.

2. Andere groenten bevatten meer vitamine

Hoewel er in augurk wel degelijk goede stoffen en vitamine zitten, kennen andere groenten toch meer goede voedingsstoffen. Dat maakt het eten van een augurk natuurlijk niet meteen slecht, maar mocht je op je hoeveelheid mineralen en vitaminen letten, dan kun je beter voor boerenkool of spinazie gaan.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme