Dit zijn de effecten van in slaap vallen voor de televisie

Gezondheid Leanne Hansma 13 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Hè, hè, eindelijk de kinderen naar bed. Nu is het tijd voor jezelf. En dus kruip je met een grote mok thee en een dekentje op de bank. Lekker even ontspannen, totdat je een paar uur later wakker wordt in het donker met alleen de televisie nog aan. In slaap vallen voor de TV heeft toch wat gevolgen waar je niet aan had gedacht.

Zelfs als je de tv alleen maar aanzet om met achtergrondgeluiden in slaap te kunnen vallen, werkt dat door op jouw staat van zijn. Maar wat zijn deze effecten dan?

Niet ontspannen

Dacht je echt even te ontspannen met je favoriete serie. Hoewel dat ook zeker het geval kan zijn, zet het je ook aan het denken. Omdat je in gedachten met de serie bezig bent, worden je hersenen actief. Zo ontstaat er een soort alertheid en kan het zijn dat je niet zo ontspannen gaat slapen. Doordat je lichaam en geest ‘aan’ blijven staan, kunnen ze zich minder goed voorbereiden op de nacht.

Blauw licht

Van dit effect heb je vast weleens gehoord. Door het felle en blauwe licht van de televisie (maar ook je telefoon) maak je minder melatonine (het slaaphormoon) aan. Hierdoor wordt ons lichaam minder slaperig dan normaal en kan het zich niet goed ‘klaarmaken’ om in slaap te vallen.

Ook kan het blauwe en felle licht van de televisie ervoor zorgen dat je cortisol verhoogt. Dit hormoon hoort in de loop van de avond juist een lage waarde te hebben, want dat zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap kunt vallen. Bij een verhoogd cortisol is de kans op een goede nachtrust dus kleiner.

Lees ook: 10 x de meest voorkomende dromen en hun betekenis

Lichte slaap

Om uitgerust en fit wakker te worden is goed slapen belangrijk. Je slaap bestaat uit een zich steeds herhalende cyclus; remslaap, lichte slaap en de diepe slaap. Die laatste is van belang als je de volgende ochtend fris en fruitig wilt ontwaken.

Maar wanneer je met de televisie aan in slaap valt, blijf je in je lichte slaap én heb je meer kans om tussendoor wakker te worden.

Afleiding

Toch vertelt een specialist in slaapgeneeskunde aan Romper dat achtergrondgeluiden van de televisie je ook kunnen kalmeren. Wanneer je je enorm druk maakt, veel zorgen aan je hoofd hebt en ligt te piekeren kan het je gedachten afleiden. Daardoor zou je dus wél weer sneller in slaap kunnen vallen.

Het lijkt erop dat slapen zonder televisie het beste is voor de kwaliteit van je slaap. Maar maak je ook vooral niet druk als je een keer per ongeluk een nachtje voor de televisie doorhaalt.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme