5 fouten die we allemaal weleens maken en niet goed zijn voor je relatie

Relatie Gina Koninkx 12 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoewel aan het begin van je relatie communicatie key is, wordt dat misschien wel steeds belangrijker. We vergeten na verloop van tijd aandacht te besteden aan communiceren op een manier die voor jullie beiden optimaal werkt. Het wordt een gewoonte, maar dat zorgt er ook voor dat een aantal problemen er langzaam inkruipen.

Fouten die we allemaal maken in onze relatie

Het probleem met gewoontes is dat ze er langzaam inkruipen en eer je het door hebt, het eigenlijk al soort van te laat is. Daarom is het belangrijk om altijd na te blijven denken of jullie manier van communiceren en met elkaar omgaan binnen jullie relatie nog steeds on point is.

1. Te veel aan elkaar vastplakken

Een grote fout die – met name de eerste twee jaar – wordt gemaakt, is dat partners te veel aan elkaar vastplakken. Zeker als jullie nog ontzettend verliefd zijn op elkaar, is het lastig elkaar los te laten. Maar vergis je niet, ook veel koppels die al (tientallen) jaren samen zijn, laten eenzelfde patroon zien. Fijn dat jullie graag bij elkaar zijn, maar een eigen leven hebben los van elkaar en je individu kunnen voelen draagt bij aan een gelukkigere relatie.

2. Botsen door allebei jullie zin door te drijven

Of jullie nou Yin en Yang zijn of exact hetzelfde karakter hebben: jullie zullen hoe dan ook wel eens clashen. Koppigheid komt in vrijwel elke relatie voor – wij mensen zijn nou eenmaal koppig – en hierdoor kunnen jullie enorm botsen. Dat gebeurt vooral als jullie beiden je zin willen doordrijven. Echter willen jullie op de lange termijn wat minder botsen, hebben jullie er meer baat bij niet altijd beiden jullie zin door te drijven. Compromissen sluiten does it.

3. Denken dat jullie alles moeten delen

Je hoeft niet álles te delen met elkaar. Natuurlijk moet je geen belangrijke dingen achterhouden of vaak leugentjes om eigen bestwil vertellen, maar je bent een individu met een eigen leven. Het is heel fijn dat jij en je partner over alles kunnen praten, het is nog fijner om bepaalde dingen met anderen te kunnen bespreken. Zo behoud je je eigen identiteit en verander je niet in een ANWB-koppel (no offence).

Willen jullie ergens aan werken? Een stabiele en goede relatie: 5 x tips van een psycholoog

4. Juist niet meer genoeg met elkaar praten

Een andere veel gemaakte fout is dat partners niet genoeg met elkaar praten. Je begrijpt ongetwijfeld dat dat weleens funest zou kunnen zijn voor je relatie. Jullie leven te veel langs elkaar heen en hierdoor lopen jullie het risico steeds verder uit elkaar te groeien. Knap is als jullie weten de balans te vinden tussen wel nog goed met elkaar te kunnen praten, maar niet per se alles met elkaar te hoeven delen.

5. Verwijten maken naar elkaar

Verwijten maken naar elkaar, is echt niet goed voor jullie relatie. Vaak bestaat dit namelijk uit een opeenstapeling van irritaties en is er een onderliggend probleem dat wordt genegeerd. Probeer dit ten alle tijden te vermijden en vooral het oude koeien uit de sloot vissen. Gewoon. Niet. Doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen