12x voeding waar peuters in kunnen stikken

Kinderen Sophie Nortier 12 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Kids stoppen het liefst alles in hun mond. En als het om voedsel gaat, juichen we het natuurlijk alleen maar toe om alle verschillende smaken te proeven. Maar let goed op, want van sommig eten kan je kind stikken!

Stikken in voedsel

Menig ouder is bekend met het verstikkingsgevaar bij druiven, maar naast de druif is er nog meer voeding wat gevaarlijk kan zijn voor kinderen. De luchtweg van kleine kinderen is ongeveer de breedte van je pink en daardoor ligt stikgevaar op de loer. Snijd het voedsel zodanig dat dit gevaar kleiner wordt, en let extra op met de volgende etenswaren:

1. Knakworsten

Knakworsten kun je beter niet ‘gewoon’ in plakjes snijden. Deze kunnen namelijk vast komen te zitten in de luchtpijp. Net als bij druiven kun je deze het best door de lengte snijden en in stukjes van maximaal één centimeter.

2. Popcorn

Dit is een absolute no go voor kinderen onder de drie. Het formaat is vaak precies zo dat het vast kan komen te zitten in de luchtpijp, en omdat het erg droog is (of plakkerig wanneer nat) kan het lastig zijn dit uit te hoesten.

3. Marshmallows

De structuur en het formaat van marshmallows maakt dat kleine kinderen erin kunnen stikken. Wacht liever tot de kleintjes wat ouder zijn.

4. Rauwe wortels

Uiteraard is het van belang om kinderen te voorzien van groentes. Maar pas op met rauwe wortelen. Je kunt deze beter koken voor de kleintjes. Mocht je deze toch rauw willen geven, snijd ze dan – net als de knakworsten – in de lengte en dus niet in rondjes.

5. Pindakaas

Kleintjes kunnen allergisch zijn voor deze heerlijke notenboter, maar daarnaast kan de kleverige structuur voor problemen zorgen. Dit geheel kan zich namelijk gaan nestelen in de keel.

6. Hard snoepgoed

Hard snoepgoed is erg gevaarlijk wanneer het aankomt op stikken. Dingen als kauwgomballen, lolly’s en zelfs M&M’s kunnen makkelijk de luchtwegen blokkeren, en dus voor een hoop ellende zorgen.

7. Botjes of graatjes in vis / kip

Wanneer je je kind vis of kip geeft, let dan goed op botjes en graatjes – hoe minuscuul ook. Deze kunnen vast komen te zitten in de keel. Let zorgvuldig op de hapjes die zij hiervan nemen.

Lees ook: 10x voedingsmiddelen voor de hersenontwikkeling van je baby

8. Gesmolten kaas

Zelfs gesmolten kaas kan gevaarlijk zijn. Je verwacht dit misschien niet 1-2-3, maar ook dit kan in de keel blijven steken. Let daarom op de hoeveelheden, zorg dat het geen plakkaat is maar dat het bestaat uit meerdere stroken.

9. Appels

Appeltjes zijn gezond, maar het kan zijn dat kinderen onder de vier jaar oud appels moeilijk wegkrijgen. Het kauwen, maar ook inslikken kan problemen veroorzaken. Zijn de kinderen gek op appels? Maak jouw eigen appelmoes, ook lekker nu het herfstige weer een feit is.

Zelf geen recept voor appelmoes? Culy helpt je graag op weg.

10. Kaasblokjes

Kaasblokjes zijn vaak te groot voor peuters. Wil je op safe spelen? Zorg ervoor dat de blokken niet groter dan een centimeter zijn. Op deze manier zijn ze het veiligst om gegeten te worden. Groter dan dat kan gevaren met zich meebrengen.

11. Cherrytomaten

Kids kunnen makkelijk stikken wanneer ze deze perfect ronde tomaatjes als geheel inslikken. Snijd ze om die reden altijd in kwarten, dat is de meest veilige vorm van dit vitaminebommetje.

12. Blauwe bessen

Weer zo’n ronde lekkernij waar kids gek op zijn. Maar ook deze bolletjes zijn precies het formaatje gevaarlijk-voor-de-kleintjes, dus snijd ze in de lengte door de helft.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme