Wat je alleen kunt snappen als je drie kinderen hebt

Kinderen Muriel Oonincx 18 nov 2020
Leestijd: 5 minuten

Je zal waarschijnlijk wel hebben geprobeerd je in te beelden hoe het zou zijn om drie kinderen te hebben, maar wanneer het eenmaal zover is zal een ding je zeker duidelijk zijn; twee is geen drie en drie kinderen is onnoemelijk veel zwaarder. Dit snap je alleen als je drie kinderen hebt.

Als je als twijfelaar om voor een derde te gaan vraagt ‘wat moet ik doen’, dan lees je hier je antwoord. Spoiler: bij twijfel wel doen! Dat wil niet zeggen dat het niet onnoemelijk veel pittiger is dan twee kinderen. Dat merk je vooral als een van de drie kinderen ergens anders logeert. Twee is…. een oase van rust en relaxheid.

Wat je snapt als je drie kinderen hebt

Daarom vermaken wij jullie even met dit lijstje van dingen die je alleen snapt als je een moeder van drie kinderen bent:

1. Je kweekt pas echt spierballen

Maxi Cosi in de ene arm. Dreumes op de heup en een peuter aan je been. Van drie kinderen krijg je geheid een goede conditie. En de armspieren! Wel afwisselen en niet alleen je lievelingsarm gebruiken, anders ziet het er in een jurkje wat gek uit met een spierbal arm en een kipfiletkwabje.

2. Je komt handen tekort

Van een naar twee was een enorme overgang en dubbel zoveel werk. Van twee naar drie… zet er nog maar een verdubbelaar op. Heb je het niet zo op tuigjes? Dan begin je er toch serieus over na te denken wanneer je ooit in een speelpark staat in je eentje en drie lopende gastjes alle kanten op gaan.

En dan het naar bed brengen van drie. Er is er altijd wel eentje die uit je gezichtsveld sluipt en toch een sprintje weet te trekken richting de fruitschaal. ‘Mama, honger!’ Waarop je steevast alleen nog maar reageert met ‘Mama moe!’

3. Het mag wat kosten

Een grotere auto. Nieuwe sets kleding (een extra ronde lukt nog, maar twee). Een extra hotelkamer. Een ‘tweeling’ kinderwagen. Een huis met vier slaapkamer in plaats van drie. Hoewel. Je kunt ook gewoon terug naar de aloude ‘stapelbed methode’ en ze op een kamer leggen. Maakt het ook een stuk makkelijker met naar bed brengen (zie punt 2.).

4. Dokter Bernard of geef hem of haar een naam

My oh my wat ga je een hoop te weten komen over de diverse specialisaties. De eerste hulp (check), uroloog, kno-arts (buisjes), de dermatoloog, het consultatiebureau, de huisarts (hallo, daar zijn we weer), de oogarts, tandarts, allergoloog, psycholoog… Of de zorgverzekeraar zo blij met jullie is de vraag. Het gilde van artsen in ieder geval wel.

5. De week zit sowieso vol afspraken

Sportcubjes, speelafspraken, doktersafspraken, tien minuten gesprekken, hulpverzoeken van school. Met een gezin met vijf leden is de agenda bomvol. En wie delft het onderspit? Jawel. Die ruimte om zelf nog eens iets te doen moet je claimen. Claimen, moeilijk woord. Zou daar een cursus voor bestaan. Vast!

Lees ook: Hurry up! 5 dingen om te doen als je als moeder één uurtje vrije tijd hebt voor jezelf

6. Je bent vanaf nu een ‘gecertificeerd’ PA

En al die afspraken maken je tot een PA van heb ik jou daar. Als je ooit een carrièreswitch overweegt kan je een dijk van een cv neerleggen aangezien je voor vier ‘directeuren’ tegelijk werkt.

7. Je hebt te maken met een middelste kind

Anders dan vier kinderen hebben – heb je vier kinderen dan nemen wij onze pet hier en nu voor je af – heb je bij drie kinderen te maken met een middelste kind. Hij was niet de eerste die alle aandacht kreeg en de eerste tijd het rijkt alleen met papa en mama en de trotse grootouders had. En zelfs toen hij er eenmaal was, kreeg hij ineens zo’n baby voor zijn kiezen. Mocht je nog twijfelen aan het bestaan van het middelste kind syndroom? Believe us, it is real.

8. Je leeft überhaupt hun leven ipv je eigen

Vriendinnen van vroeger bel je, app je, maar zie je nauwelijks. Geen tijd. Gelukkig staat daar een legertje toffe chicks op het schoolplein die in hetzelfde schuitje zitten, dus haal je daar je pleziertje uit. Speeldate van de een? Ah, leuk jij haalt hem op, doen je meteen een wijntje.

Dat is de reden waarom moedervriendinnen goud zijn. En het mooie erbij is dat je elkaars rug hebt. Je vangt elkaars gaten op en neemt gerust een plukje kinderen van het schoolplein mee naar huis als de ander een calamiteit heeft. Of gewoon zin had in een gezichtsbehandeling.

9. Je denkt af en toe ‘hé, ik heb nog een huisgenoot’

‘Hé, jij ook hier?’ Een gevleugeld uitspraak thuis. Als je elkaar eenmaal echt ziet is het dik na negenen. En als jullie eenmaal in bed liggen en denken tegen elkaar aan te kunnen kruipen, is er meestal wel eentje die een enge droom heeft of niet kan slapen. Maak plaats, maak plaats. Over tien jaar pakken we de draad weer op, goed schatje?

10. Je hebt impertinente vragen gekregen over de reden van drie

Heb je eerst twee jongens? Dan roepen ze bij de derde ‘Ohhhh ga je voor een meisje?’, eh nee. Je ging voor een gezond kindje. Daarna komen natuurlijk de nog impertinentere vragen: ‘Ben je teleurgesteld dat het weer een jongetje is?’ ‘Ga je nog voor een vierde (meisje)?’

11. Je bent de gelukkigste vrouw op aarde

Want laten we wel wezen. Je ging er zelf voor, het lukte en je kreeg drie kinderen, gezond en wel. En dat is toch echt wel het mooiste dat je ooit is overkomen.

LEES OOK:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme