Voorjaarsschoonmaak met kids? Met deze tips wordt het een eitje!

Lifestyle Sophie Nortier 23 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Het is weer lente! Ben je toe aan een grote voorjaarsschoonmaak? Begrijpen we helemaal. We begrijpen het óók dat de grote schoonmaak een beetje is veranderd sinds je kids hebt. Geen zorgen: met een beetje hulp van iedereen heb jij het huis straks in een mum van tijd blinkend schoon.

We weten het allemaal, schoonmaken met kids in huis kost vaak een stuk meer moeite dan voorheen. Heb jij net alle boekjes in de kast gezet, ligt alles weer door de kamer zodra je je hebt omgedraaid. En schoonmaken zelf kom je daardoor vaak niet aan toe.

Tips voorjaarsschoonmaak met kids

Als iedereen een beetje meehelpt en je de taken goed verdeelt wordt die voorjaarsschoonmaak een makkie. We zetten de gouden tips hieronder voor je op een rijtje. (Overigens ook de rest van het jaar prima toe te passen.) Succes!

1. Verdeel de taken en ga ervoor

Overleg vooraf met je partner welke taken jullie het allerstomst vinden. Zet alle taken op een rijtje en maak vervolgens een goede verdeling. Een beetje opoffering is nodig in dit stadium. Taken verdeeld? Begin gelijk! Want, van uitstel komt afstel.

2. Speel om de beurt oppas

Houd om beurten de kinderen bezig terwijl de ander opruimt en schoonmaakt. Schoonmaken gaat zóveel sneller als je niet constant achter een peuter aan hoeft te rennen die niet van plan is alles netjes te houden. Kinderen zijn nou eenmaal professionele rommelmakers. They’re born this way.

Vind je het gezelliger om samen op te ruimen met je partner? Breng je kids dan tijdens de voorjaarsschoonmaak naar oma of een andere oppasvrijwilliger. Schiet tenminste ook een stuk op.

Alles spik en span: wat moet je nou wanneer en hoe vaak schoonmaken?

3. Laat je kinderen helpen

Het is natuurlijk nóg leuker om met het hele gezin op te ruimen. Oké, je laat de kids de wc niet soppen, maar ze kunnen wel helpen kiezen welk speelgoed ze weg willen doen, bijvoorbeeld. Doneer de dingen die je thuis toch niet gebruikt vooral aan een goed doel en waag je ook eens aan die kledingkast met stapels te kleine kleertjes. Opgeruimd (lees: weggegooid) staat netjes.

4. Werk samen en motiveer elkaar

Deze stap is cruciaal. Níemand vindt het leuk om zijn huis schoon te maken, zeker niet met de grote voorjaarsschoonmaak waarbij alles extra grondig moet gebeuren. Het is daarom superbelangrijk dat je jezelf en je partner motiveert. Beloon jezelf na het schoonmaken, jullie verdienen het.

Die beloning hoeft geen geld te kosten: een warm bad, Netflix (& chill) of een voetmassage kunnen ook al hartstikke motiveren. En hé, wie had ooit gedacht dat schoonmaken zo romantisch kon zijn?

Schoonmaken maar! Een schoon huis betekent meer zin in seks, volgens onderzoek

5. Stop even, laat alles vallen en knuffel met je kids

Het allerbelangrijkste om te doen terwijl je je to-do lijstje afwerkt: prioriteiten stellen! En wat staat er bovenaan het lijstje? Juist ja, je kinderen. Zolang je de basis dingen op orde hebt (eten in huis en een soort van schone kleren), stop dan even bewust met wat je aan het doen bent en geniet van je kroost.

Er zal altijd een stapel was zijn, er zullen altijd borden in de gootsteen staan en die enorme stofwolken onder de bank liggen er morgen weer. Je kindje(s), daarentegen, groeien iedere dag. Geniet van ze in het hier en nu. Ook al is je huis een halfuur na de voorjaarsschoonmaak weer één grote chaos, het is oké. Volgend jaar weer een lente.

Huis schoonmaken met kinderen: 7 trucs en tips om hem langer spik en span te houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen