Redactie
Redactie Kinderen 29 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Ontwikkeling van het tekenen: wat tekent je kind per leeftijd?

De eerste tekening van je kind is er één om in te lijsten. Het is het begin van zijn tekencarrière! Langzaam veranderen die ongecontroleerde krassen in herkenbare vormen. Wat tekent je kind op welke leeftijd?

Als moeder vind je alles mooi.

Wat tekent je kind per leeftijd?

Tekenen is een ideale bezigheid voor kinderen. Tijdens het tekenen moet een kind stilzitten en wordt de fantasie geprikkeld. Maar wist je dat creatief bezig zijn nog meer voordelen heeft? Denk aan probleemoplossend denken, het trainen van ruimtelijk inzicht en het ontwikkelen van cultureel bewustzijn.

Tekenen: tot 2 jaar

Elk kind begint op dezelfde manier te tekenen, namelijk met ongecontroleerd krassen. Geef je kind al vroeg (rond zijn eerste jaar) een potlood en reken maar dat hij zich helemaal uitleeft. Voor je kind is het een hele uitdaging om op het papier te blijven tekenen en niet op de tafel.

Tekenen: 2 tot 3 jaar

Als je kind tussen de twee en drie jaar oud is, worden zijn bewegingen gecontroleerder en veranderen de krassen in gesloten vormen, zoals cirkels. Met een echt doel tekent je kind nog niet, maar hij weet wel de tekeningen achteraf te benoemen.

Tekenen: 3 tot 4 jaar

Als je kind tussen de drie en vier jaar oud is, gaat je kind de bekende ‘koppoters’ (poppetjes zonder romp) tekenen. Het is een cirkel met armen, ogen en een mond, gelijk daaronder zitten de benen. De neus ontbreekt vaak nog.

Tekenen: 4 tot 6 jaar

De poppetjes die je kind op deze leeftijd tekent, krijgen nu steeds meer details. Zo krijgen ze een romp, haren, vingers en  schoenen aan. Niet elk mensfiguurtje ziet er meer hetzelfde uit. Meisjes krijgen lange haren en jongens een kort kapsel. Ook gaat je kind nu anderen dingen tekenen, zoals een huis, zon, wolken en een boom. De figuurtjes zweven niet meer zomaar door de lucht, maar je kind tekent onderaan het tekenvel de grond en bovenaan de lucht.

Op welke leeftijd zou je kind het verschil tussen geel en rood moeten kennen? Dat lees je hier.

Van ‘kopvoeters’ tot meubels achter muren van een huis: dit kunnen kindertekeningen je vertellen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme