Deze 5 tekenen wijzen erop dat jij bijdraagt aan een ongezonde relatie

Relatie Valéry de Voijs 22 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Niemand is perfect, geen relatie verloopt vlekkeloos, en fouten maken we allemaal. Toch kan een ongezonde relatie behoorlijk veel energie vragen. Het is dan ook gemakkelijk om alle fouten bij de ander te leggen. Toch is het verstandig (en moedig!) om ook eens naar je eigen gedrag te kijken. Deze vijf tekenen wijzen erop dat jij bijdraagt aan een ongezonde relatie.

Het is altijd gemakkelijker om de schuld bij iemand anders te leggen. Als het even niet zo lekker gaat op je werk, is dat vast de schuld van je collega’s. Heb je ruzie met je beste vriendin? Dan komt dat waarschijnlijk door haar geroddel. En in je relatie kijk je al snel naar wat je partner kan verbeteren. Maar wat als jij een groter aandeel hebt dan dat je wilt toegeven? Deze tekenen wijzen erop dat jij bijdraagt aan een ongezonde relatie.

Hoe jij bijdraagt aan de ongezonde relatie

Volgens auteur en motiverende spreker Mel Robbins wijzen deze tekenen erop dat jij zelf bijdraagt aan een ongezonde relatie

1. Jij hebt altijd gelijk

Oke, eerlijk is eerlijk: wie wilt nu niet altijd gelijk hebben? Maar bedenk wel dat jij en je partner een team vormen. Als jij over alles wilt discussiëren en de mening van de ander daarbij niet respecteert, is dat teamgevoel waarschijnlijk ver te zoeken. Soms kun je best agreeing to disagree, en hoef je niet altijd het laatste woord te hebben.

2. Jouw manier is de beste

Heel fijn dat jouw manier voor jou het beste werkt, maar bedenk dat iedereen anders is. Vooral mannen en vrouwen verschillen enorm van elkaar. Zo pakt iedereen een situatie anders aan, en is er niet één manier die voor iedereen werkt. Er is een verschil tussen het delen van tips, of iemand anders jouw manier opleggen. Vooral als je daarbij de ander bekritiseerd of belachelijk maakt, zijn dit tekenen die erop wijzen dat jij bijdraagt aan de ongezonde relatie.

Dit is de manier om uit een ongezonde relatie te komen

3. Je hebt te hoge verwachtingen

Heel fijn: die mensen die meteen weten wat je bedoelt, en precies weten waar jij behoefte aan hebt. Maar helaas, is dit niet bij iedereen het geval. Als je merkt dat jij wel heel vaak teleurgesteld bent omdat de ander jouw gedachten niet kan lezen is dit misschien wel een puntje van verbetering. Vooral als je teleurgesteld bent, en jouw partner niet uitlegt waárom jij zo gefrustreerd bent.

4. Je controleert je partner

Als je denkt aan het controleren van je partner zul je misschien al snel denken aan het doorspitten van zijn/haar social media, of whatsapp berichten. Toch kun je de ander op een heleboel andere manieren controleren, zoals het checken van kleine simpele dingen als het inladen van de afwasmachine of hoeveel hij/zij ‘s avonds snoept. Als je naast dit controleren de ander ook nog kleineert of uitlacht, zul je de oorzaak van de ruzies ook bij jezelf kunnen zoeken.

5. Je hebt het vertrouwen geschaad

We weten allemaal hoe kostbaar wederzijds vertrouwen is. Niet alleen tussen jou en je partner, maar in iedere relatie speelt vertrouwen een grote rol. Is het eenmaal geschaad, is het misschien wel nooit meer te herstellen. Als jij de waarheid niet zo nauw neemt, en vaak wegkomt met een leugen(tje), breekt dat op een gegeven moment de vertrouwensband tussen jou en je partner. Ook als je gemaakte afspraken niet nakomt kan dat zorgen voor een behoorlijke schade aan je betrouwbaarheid, wat weer kan resulteren in een ongezonde relatie.

Herken jij één of meerdere van deze gedragskenmerken? Geen paniek. Iedereen heeft dingen waar hij/zij aan kan werken, en het is al een hele stap om kritisch naar jezelf te durven kijken.

6 tekenen die erop wijzen dat je in een ongezonde relatie verkeert

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mel Robbins

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme