Als de eieren over de datum zijn, kan je ze dan nog eten?

Gezondheid Sharon van der Werf 22 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Het is zondagochtend. De croissantjes staan in de oven, je hebt de aardbeienjam al op tafel gezet en besluit om er nog een eitje bij te koken. Dat hoort immers bij het zondagsontbijt. Je kijkt op de eierdoos, en shit, de eieren over de datum.

Weggooien is natuurlijk zonde, maar kan je ze toch nog koken of is dat gevaarlijk? We zochten het voor je uit en hebben meteen een handige tip voor je.

Eieren over de datum, eten of niet?

Op de verpakking van eieren staat een ‘tenminste houdbaar tot-datum’. Dat betekent in principe dat de eieren na deze datum niet persé bedorven of gevaarlijk zijn.

Aan de buitenkant van een ei kan je jammer genoeg niet zien of ruiken of het ei nog goed is, maar gelukkig er daar wel een handige truc voor zodat jij niet meer onterecht eieren hoeft weg te gooien.

Bewaar jij eieren in de deur van de koelkast? Beter van niet!

Met deze hack zie je of een ei nog goed is

Als je de eierdoos heb weggegooid of gewoon nog even extra wilt checken of jouw eitjes nog vers zijn, dan kan je het volgende trucje gebruiken: vul een kom met een laagje koud water. Zorg ervoor dat er genoeg water in zit om het ei onder te dompelen, plus nog een paar centimeters.

Leg vervolgens je ei voorzichtig in de kom, en wacht een minuutje. Is het ei naar beneden gezakt en op zijn zijkant gaan liggen? Dan heb je geluk, het ei is nog helemaal vers.

Is het ei wel naar beneden gezakt, maar staat het rechtop? Ook dan kan je het ei nog eten, maar is het niet mega vers meer. Het wordt aangeraden om het ei dan zo snel mogelijk op te eten.

Als jouw ei blijft drijven hebben we helaas minder goed nieuws, want dan is het ei niet meer goed en kan je het beter weggooien.

Eieren invriezen?

Lopen de eieren in jouw voorraadkast richting die tht-datum, en ben je de komende dagen niet van plan om ei te eten? Dan kan je eieren invriezen.

Rauwe eieren vries je niet met schil in, want dan kan de schil breken. Je kunt het beste de eieren loskloppen in een bakje, en dat bakje vervolgens in de vriezer zetten. Haal het bakje uit de vriezer als je zin hebt om een lekker roerei of groenteomelet te maken.

Eieren pellen? Met deze tip komt de schaal van gekookte eieren meteen los

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme