Dit is de manier om uit een ongezonde relatie te komen

Relatie Inga Stoit 24 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Toen je net begon met daten dacht je dat hij de ware was. Hij was leuk, knap, lief – hij had het allemaal. Nu jullie langer samen zijn kom je erachter dat hij problemen met zichzelf heeft wat een ongezonde relatie in de hand werkt. Je probeert aan jullie relatie te werken maar dit lijkt niet te werken.

Een ongezonde relatie beëindigen

Het is erg lastig om uit een ongezonde relatie te stappen zonder je eigenwaarde kapot te laten maken. Dit is hoe je te werk kunt gaan:

Herken de waarschuwingen

Zijn de gevoelens die je bij je relatie hebt angstig of negatief? Heb je het gevoel dat je meer geeft dan dat je neemt? Heb je het gevoel dat je volledig jezelf hebt kunnen zijn in de tijden van jullie samen zijn? Neemt de relatie jou volledig in beslag? Vraag jezelf deze vragen af.

Als je hier namelijk veelal ‘ja’ op antwoordt dan weet je dat er iets mis zit. Er klopt iets niet in de relatie, het is de relatie die gebrekkig is – dus niet jij. Onthoud dat.

Professionele hulp inschakelen

Als je weet dat de relatie slecht voor je is dan stop je er toch gewoon mee? Nee, zo simpel is het niet. Liefde is als een biologische verslaving.

Het zit in ons om verliefd te worden en ons sterk te hechten aan mensen. Als je in een ongezonde relatie zit is het vaak lastig om helder na te denken.

De relatie is allesverslindend en daar kom je moeilijk uit. Zoek professionele hulp, een psycholoog kan jou helpen met het opbouwen van je leven als single.

Zorg voor positieve mensen om je heen

Waarschijnlijk hebben al meerdere mensen zich uitgesproken over je relatie. Zij vonden je partner ongeschikt en begrepen niet waarom jij met hem was.

Nu je hebt besloten om de relatie te beëindigen zullen deze mensen je steunen. Trek op met je beste vriendin of laat je even lekker in de watten leggen door je moeder.

Of ga weer eens op stap met die vriendin die jouw ex zo haat. Hoe dan ook, trek de positieve mensen in je kring aan, dit zal je goed doen!

Lees ook: Zo krijg je weer vertrouwen in jezelf na de break-up

Kies voor jezelf

Je bent een prachtig persoon, dit ben je alleen even uit het oog geraakt omdat de relatie jou heeft opgeslokt. Een slechte relatie vergt aardig wat energie en het levert behoorlijk veel stress.

Als je dagelijks in een ongezonde relatie verkeert ben je dus eigenlijk iedere dag bezig met je gezondheid te dwarsbomen. Een ongezonde relatie is dus letterlijk een gevaar voor je gezondheid.

Richt je op jezelf. Doe aan meditatie, maak een wandeling of doe iets anders gewoon voor jou alleen.

Doe niet aan een tweede kans

Uit een ongezonde relatie stappen is vaak aan marathon en helaas geen sprint. De kans is namelijk groot dat je ex je terug wil en dat jij hiermee akkoord gaat.

Dit komt omdat je terug dacht aan jullie leuke tijden. Wat je echter vergeten bent zijn jullie mindere tijden. Denk daarom wat vaker aan deze momenten als je je zwak voelt. Als dit niet werkt bel dan een vriend, vriendin, familielid of wie dan ook. Bel alles en iedereen, alleen niet hem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme