Blaasontsteking? Dit zijn natuurlijke alternatieven voor antibiotica

Gezondheid Soraya Vogelaar 25 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Een branderig gevoel bij het plassen en het gevoel dat je telkens moet plassen. Een blaasontsteking is beslist geen pretje. Het kan zijn dat je liever geen gebruik maakt van een antibioticakuur of dat je er al een resistentie tegen opbouwt door te vaak gebruik. In dat geval kunnen natuurlijke alternatieven handig zijn. Wij zetten een aantal natuurlijke huismiddelen tegen blaasontsteking voor je op een rijtje. Let op: als je klachten van je blaasontsteking aanhouden of erger worden is het altijd verstandig om een bezoekje te brengen aan de huisarts.

Als je een blaasontsteking hebt, is het belangrijk deze zo snel mogelijk te behandelen, zodat het niet ook overgaat naar de nieren. hiervoor schrijft de huisarts vaak antibiotica voor. Antibiotica werkt effectief als de bacterie actief is. Maar wanneer je (te) vaak antibiotica inneemt, bouwt je lichaam een resistentie op tegen de verschillende soorten antibiotica’s. Wellicht helpen deze natuurlijke middelen uit de Ayurvedische leer je een handje om de blaasontsteking te verhelpen. Ga wel altijd na bij je eigen huisarts of het in jouw geval mogelijk is.

LEES OOK: 10 feiten over blaasontsteking en hoe je het kunt voorkomen

Natuurlijke huismiddelen tegen blaasontsteking

Kurkuma

Kurkuma werkt ontstekingsremmend.

Gember

Gember werkt ontstekingsremmend. Je kunt een pot thee zetten van verse gember en hier een aantal koppen van drinken. Voldoende drinken is sowieso handig als je last hebt van een blaasontsteking.

Gerst

Gerst heeft een verkoelende werking. Het kan ervoor zorgen dat het typische brandende gevoel tijdens het plassen bij een blaasontsteking, minder wordt.

Komkommer

Ook komkommer zorgt voor verlichting van het branderige gevoel bij het plassen.

Wortel

Wortelsap brengt de PH-waarde van urine naar een normaal niveau. Bovendien werkt de olie in wortels ontstekingsremmend.

Koriander

Koriander werkt ontstekingsremmend. Je kunt korianderzaden laten trekken in kokend water, zodat je er een theetje van kunt drinken.

Radijs

Radijsjes zitten tjokvol stoffen met een antibacteriële werking. Dat is nog eens mooi meegenomen! Doe er wat door je salade of maak er een sapje van.

Watermeloen

Het bevat lekker veel water wat weer goed is omdat je nu voldoende water binnen moet krijgen. Daarnaast kunnen alle vitaminen en mineralen ook geen kwaad. De pitten bevatten een antibacteriële werking, maar we laten het even aan jou of je die ook doorslikt. 😉

Cardamom

Je kunt cardamom gebruiken om het branderige gevoel te bestrijden. Roer hiervoor wat cardamompoeder in een glas met melk.

Cranberrysap

Deze kennen we natuurlijk allemaal. If it’s not broken, why fix it? Lekker genieten dus van deze klassieker.

LEES OOK: Ontwaak je midden in de nacht om te plassen? Dit zou weleens de reden kunnen zijn!

Wat je verder nog kunt doen tegen een blaasontsteking

Om de boel in je lijf wat rustiger en meer in balans te houden, is het handig om zo min mogelijk je lijf van slag te maken of te hard aan het werk te zetten. Dat kan door – naast huismiddelen tegen blaasontsteking of antibiotica te gebruiken – ook nog te letten op de volgende punten:

  • Eet zo min mogelijk eten dat bewerkt is en/of geraffineerde suikers heeft
  • Eet voedsel dat niet te zuur of te pittig is
  • Vermijd cafeïne
  • Vermijd alcohol
  • Drink geen frisdrank
  • Drink wel voldoende water
  • Houd je plas niet op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme