Ontwaak je midden in de nacht om te plassen? Dit zou weleens de reden kunnen zijn!

Gezondheid Chiara Izelaar 3 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Je hebt je dagelijkse glas water voor het slapengaan maar eventjes gelaten voor wat het is. Ook ben je vlak voor bedtijd gaan plassen. Maar toch word je midden in de nacht wakker door een zeurende, pijnlijke en vooral overvolle blaas. Hoewel je het allerliefst in je bed blijft liggen denkt je blaas hier anders over. Je moet en zal plassen, maar hoe kan dit nu?

1. Je drinkt teveel

Yup, dit is super voor de hand liggend. Maar sommige mensen realiseren zich niet hoeveel water ze binnenkrijgen vlak voordat ze gaan slapen. Al die vloeistoffen kunnen je slaap flink verstoren. Het is aan te raden om ongeveer twee uur voor het slapengaan te stoppen met drinken. Ook is het verstandig om een bezoekje te brengen aan het toilet voor je onder de lakens kruipt.

2. Alcohol en cafeïne

Zowel alcohol als cafeïne kunnen je urineproductie verhogen. Natuurlijk is niets zo lekker als een glas wijn tijdens het eten. Of een grote mok koffie of thee na het diner. Toch wordt het aangeraden om cafeïne na 18 uur links te laten liggen. Stop minstens 3 uur voor bedtijd met het nuttigen van alcohol.

LEES OOK: Deze tekenen laten zien dat je te veel koffie drinkt op een dag

3. Hormoonverlies

Naarmate je ouder wordt raak je steeds meer van het antidiuretisch hormoon kwijt. Dit hormoon helpt je nieren om het vochtniveau te regelen. Hoe minder hormoon je hebt, hoe meer je plast. Vaak begint dit natuurlijke hormoonverlies al rond je veertigste levensjaar. In de meeste gevallen merken vrouwen hier pas iets van wanneer ze bejaard zijn, maar het kan zo zijn dat je de klachten al op vroegtijdige leeftijd ervaart.

4. Infectie

Een urineweginfectie – een blaasontsteking – herken je aan een hevige pijn in de onderbuik en/of onderrug, veel aandrang om te plassen, vaak moeten plassen (soms gaat het om kleine beetjes), pijn bij het plassen, een branderig gevoel, sterk geurende urine en soms zelfs bloed in de urine.

LEES OOK: Deze 3 dingen kun je doen om een blaasontsteking te voorkomen

5. Gezwollen voeten

Als je gezwollen voeten of benen hebt – een aandoening die bekend staat als oedeem – kan de vochtophoping in je onderlijf ervoor zorgen dat je vaker moet plassen zodra je ligt. Al dacht vocht in je benen moet ergens naartoe en dat verhoogt je urineproductie. De oplossing? Til je benen een paar uur voor het slapengaan op. De vloeistof in je onderste lichaamshelft stroomt zo naar boven, waardoor je alleen nog maar naar het toilet hoeft voor je naar bed gaat.

6. Diabetes

Als je aan – het voorstadium – van diabetes lijdt kan je lichaam de urineproductie opvoeren om de overtollige bloedsuikerspiegel op peil te krijgen. Vooral als gedurende de dag veel dorst ervaart en continu de neiging hebt om te drinken is dit een reden om je bloedsuikerspiegel te laten checken bij de huisarts.

7. SOA

Sommige seksueel overdraagbare aandoeningen – zoals chlamydia – zorgen ervoor dat je vaak moet plassen. Vaak gaat deze klacht gepaard met een branderig gevoel tijdens het plassen. Als je onveilige seks hebt gehad – of je deze symptomen nu wel of niet herkent – is het verstandig om jezelf te laten controleren op SOA’s!

LEES OOK: Veelvoorkomende redenen waarom vrouwen bloeden na de seks

8. Baarmoederkwaaltjes

Een breed scala aan vervelende kwaaltjes – waaronder poliepen en cysten – kunnen ervoor zorgen dat je baarmoeder uitzet. Als dit gebeurt is de kans groot dat je baarmoeder op je blaas drukt. Het gevolg? Het gevoel dat je de hele tijd moet plassen. Gaat deze klacht gepaard met pijn in de onderbuik, veranderingen in je menstruatie(cyclus), rugpijn en obstipatie? Maak dan een afspraak bij de huisarts!

9. Zwakke bekkenbodemspieren

Je spieren, gewrichtsbanden en bindweefsel die helpen bij het vormen van je bekkenbodem hebben effect op je blaas. Je bekkenbodem kan verzwakken – en zelfs verzakken! – als gevolg van ouderdom of een bevalling. De enige remedie is het trainen van je bekkenbodemspieren, door middel van bijvoorbeeld Kegel-oefeningen!

LEES OOK: Alles wat je wilt weten over bekkenbodemklachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Womenshealth

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme