Deze tekenen laten zien dat je te veel koffie drinkt op een dag

Gezondheid Rachelle Abbas 21 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Koffie, wat zouden we in vredesnaam zonder moeten? Toen we een tijdje geleden een nieuw onderzoek lazen waaruit bleek dat 60% van alle koffiesoorten een hoog risico loopt om uit te sterven, schrokken we wel even. Een dag zonder koffie overleven we natuurlijk nooit.

Te veel koffie drinken

Het komt vast ook niet als verrassing als we zeggen dat te veel koffie drinken niet goed voor je is. Maar hoe merk je dat nou? En hoeveel koffie mag je dan wél drinken op een dag?

1. Je bent continu onrustig

Een duidelijk teken dat je te veel koffie drinkt op een dag is wanneer je gedurende de dag constant onrustig bent. Je kan maar moeilijk stil blijven zitten en hebt last van een soort zenuwen, terwijl je daar niet echt een reden toe hebt. Je loopt maar rondjes, kan je benen niet stilhouden als je zit en focussen op één ding is toch wel heel lastig.

Waarom je direct moet poepen na een kop koffie

2. Je bent heel vermoeid

De meeste van ons drinken koffie als oppepper – dat cafeïne een oppeppend effect is ook algemeen bekend. Maar te veel cafeïne kan er juist voor zorgen dat je juist meer vermoeid voelt.

Koffie kan je slaappatronen doen vertekenen op een negatieve manier. Je kunt maar moeilijk in slaap komen, slaapt heel onrustig met als gevolg dat je de volgende dag ontzettend moe bent. Wat ga je doen? Koffie drinken om jezelf de dag door te laten komen, maar of dat nou zo verstandig is..

4 x waarom koffie een wondermiddel is voor je huid

3. En vindt anderen heel vermoeiend…

Een ander teken dat je te veel koffie drinkt op een dag, is wanneer je je onnodig irriteert aan van alles en nog wat, terwijl je daar normaal helemaal niet zo’n last van hebt. Je denkt misschien dat je een slechte dag hebt, maar het kan ook komen doordat je te veel koffie hebt gedronken.

Hoe? Door (te veel) cafeïne adem je oppervlakkiger, waardoor je hersenen minder zuurstof binnenkrijg en dat heeft weer een negatieve invloed op je denkvaardigheid en inschattingsvermogen.

4. Je hebt wat last van hoofdpijn

Zonder dat je het door hebt kun je maar zo verslaafd zijn aan koffie. Drink je er te veel van, dan raken je hersenen onnatuurlijk overprikkeld en dat leidt weer tot hoofdpijn. Koffie kan ook een uitdrogend effect op je hebben. Heb je meer dorst dan normaal en zit je regelmatig op het toilet? Koffie kan daar de oorzaak van zijn.

Waarom je direct moet poepen na een kop koffie

Hoeveel cafeïne is ‘te veel’ op een dag?

Iedereen heeft een eigen limiet aan cafeïne, de ene persoon is meer gewend dan de ander. Het gemene aan cafeïne is dat zolang jij niet merkt dat je lichaam er negatief op reageert, het verleidelijk is om de dagelijkse dosis nog iets op te schroeven.

Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in thee, energiedrankjes, cola en chocola. Gemiddeld krijgen Nederlandse mannen ongeveer 600 mg cafeïne binnen per dag, en vrouwen zo’n 500 mg.

Als je merkt dat je gevoelig bent voor cafeïne kun je het beter beperken tot 400 mg cafeïne per dag. Hoeveel kopjes koffie dat zijn? Ongeveer 5 koppen koffie op een dag, maar drink je naast je koffie ook nog thee moet je er rekening mee houden dat wanneer je bijvoorbeeld 4 koppen koffie en 2 koppen thee drinkt, je ook al aan het limiet zit.

Drink in ieder geval niet meer dan 4 kopjes koffie per dag en las ook van tijd tot tijd een koffievrije dag in. Dan heeft je lichaam weer de tijd om zich te herstellen.

Nog voor je het doorhebt, is je lichaam afhankelijk van je dagelijkse dosis koffie. En verslaafd wil je natuurlijk niet worden, dus een dagje geen koffie drinken is geen slecht idee.

Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je stopt met koffie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme