Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je stopt met koffie

In kleine hoeveelheden is er helemaal niks mis met koffie. Sterker nog: er hangen meer dan genoeg gezondheidsvoordelen aan. Maar als koffie je levenslijn is, wordt het wellicht tijd om te stoppen of in ieder geval te minderen.

Ontwenningsverschijnselen

Cafeïne heeft in grote getale namelijk geen al te florissant effect op je lichaam. Het ideale moment om te stoppen bestaat niet. Als moeder slaap je chronisch te weinig en als het niet kinderen zijn die je wakker houden, is het wel een deadline die in je nek hijgt. Daarom kun je beter gefaseerd stoppen dan meteen cold turkey gaan. Bereid je voor op de volgende ontwenningsverschijnselen wanneer je jezelf van het koffie-infuus loskoppelt.

Symptoom 1: de energiecrash

Als je lichaam gewend is aan die cafeïneshotjes gedurende de dag, zal het zeker in opstand komen wanneer het die niet meer krijgt. Of eigenlijk: juis niet in opstand, maar het bijltje er bij neerleggen. Het zal je niet verrassen, maar wanneer je stopt met koffie is vermoeidheid geen verrassing.

De oplossing: stop niet cold turkey

Schaal in plaats daarvan langzaam af zodat je lichaam zich kan aanpassen en je de cafeïne-stop daadwerkelijk volhoudt. Achterhaal hoeveel koppen koffie je per dag drinkt en drink iedere dag een kop minder. Zo kun je het iedere week afbouwen met een kop per dag.

Symptoom 2: hoofdpijn

De koffie beïnvloedt hoe snel het bloed naar de hersenen stroomt. Daarom is hoofdpijn bijna onvermijdelijk wanneer je mindert.

De oplossing: probeer gematigd te bewegen en blijf gehydrateerd

Kies een activiteit die ervoor zorgt dat het bloed weer goed door je lichaam stroomt. Dat mag ook gewoon een stevige wandeling zijn. Als bonus gaat bewegen ook de strijd aan met vermoeidheid.

Symtpoom 3: Een mistig hoofd

Laat er geen misverstand over bestaan: cafeïne werkt verslavend. Daarom kan het behoorlijk lastig zijn je ergens anders op te focussen wanneer je er (gefaseeerd) mee stopt. Het is ook de reden waarom je gevoeliger bent voor stemmingswisselingen en je zelfs depri kan voelen.

De oplossing: Verruil koffie voor matcha

Matcha bevat de helft van de dosis cafeïne die je in een normale kop zwarte koffie vindt en daarentegen wel een flinke dosis van het aminozuur L-theanine. L-theanine geeft bewuzen je concentratievermogen een boost, waarom het een heel goed idee kan zijn om je espresso in te ruilen voor een matcha latte.

Symptoom 4: suikercravings

Omdat cafeïne rommelt met je cortisollevel, kan minderen je bloedsuiker verstoren. Dat kan leiden tot intense cravings (of duizeligheid en flauwvallen – in het ergste geval).

De oplossing: geef gehoor aan de craving met iets zoets doch gezonds

Je te buiten gaan aan koekjes en ijs voelt op het moment heel goed, maar maakt het uiteindelijk alleen maar erger. Bovendien is het gewoon niet zo slim om de ene ongezonde gewoonte in te ruilen voor de ander. Je kan je zoete zin echter wel bevredigen met een gezonde snack als blauwe bessen of dadels. Of probeer appelpartjes met amandelboter. De gezonde vetten geven je humeur een oppepper en geven je een verzadigd gevoel.

Een nieuw onderzoek zegt dat je het beste eerst koffie kunt drinken en dán kunt gaan slapen (ja, echt)

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je stopt met koffie
Sluiten