Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Gezondheid 12 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

11 x gezonde gewoonten van over de hele wereld die je wilt overnemen

Dat is toch het leukste van reizen? Jezelf onderdompelen in een nieuwe cultuur, en zo andere tradities leren kennen. Juist omdat iedere cultuur uniek is, is het leuk om van allerlei landen iets op te pikken. Zo zijn er heleboel gezonde gewoonten en gebruiken waar wij nog veel van kunnen leren. En ja hoor, in dit lijstje met elf gezonde tradities van over de hele wereld, zul je ook Nederland terug vinden. Spoiler: wij staan niet bekend om onze hagelslag.

Van stoombaden tot aan dagelijkse yoga sessies: deze gezonde gewoonten zijn de moeite waard om over te nemen

Gezonde gewoonten

Ieder land heeft zo z’n positieve en negatieve gebruiken. Een rijtje met elf gezonde gewoonten vind je hier.

1. Australië

Laten we beginnen met die heerlijke frisse vibe down under. Van knappe straatmuzikanten in Sydney, tot aan rustgevende eilandjes in Perth… er is iets aan Australië wat je nergens anders vindt. Juist omdat het land zo groot is, en ver afgelegen is van de rest van de wereld neemt de lokale bevolking veel vakanties in eigen land.

2. Amerika

Denk je aan  Amerika, denk je waarschijnlijk meteen aan alle fastfoodketens en vele drive-throughs. Maar denk je aan Californië, denk je toch meteen aan de  fit girls die in een strakke legging naar de Hollywood letters hiken. In het westen leven Amerikanen namelijk wel gezond, aangezien ze zoveel buiten leven. San Francisco staat bekend om zijn fietsroutes, Orange County om de prachtige surfspots, en in Hollywood vliegen de acai bowls je om de oren.

3. Griekenland

Nee, niet alleen gyros en patat. In Griekenland eten ze veel groenten. De Mediterraans gerechten staan bekend om een balans tussen gezonde vetten en vele groenten. Verse aubergines, courgettes en tomaten zie je terug in veel gerechten. Ook kruiden zoals mint, oregano, peterselie en tijm ontbreken niet aan de maaltijden. En denk even aan die dessert van huisgemaakte yoghurt met verse honing? (ook al zo’n honger?)

4. Thailand

Je hoeft de hoofdstraat in Bangkok maar over te steken en je zult het aantal massagesalons niet meer kunnen tellen. In Thailand beseffen ze het belang van een fijne massage. Dit is niet alleen super ontspannend, maar het bevordert ook de bloedsomloop, maakt je spieren soepel, en zorgt voor de afvoer van afvalstoffen.

5. Nederland

Ja hoor, wij doen mee in het lijstje gezonde gewoonten. Voor ons is het namelijk heel normaal om dagelijks onze fiets te pakken, maar dat is best wel uniek. Van kleins af aan fietsen we er flink op los, en dat is natuurlijk gezonder dan constant de auto te pakken. Je staat er pas bij stil als je een tijdje in het buitenland woont en je opeens vaker de taxi pakt of alles met de auto doet.

Eet je weleens met je handen? Dit zegt het over je persoonlijkheid, volgens experts

6. Japan

Japan, het land van eenvoud. Van simpele interieurs, kleine maaltijden en de ‘Ichigo’ levensstijl. Ichigo, of Ichie, één van de vele termen uit de Japanse cultuur, waarmee Japanners aangeven te genieten van ieder moment. Iedere ontmoeting, ieder moment is bijzonder. Door stil te staan bij die kleine dingen geniet je meer van het hier en nu: een gezonde gewoonte die niet mag ontbreken.

7. Zweden

In Zweden ligt de gemiddelde werktijd rond zes uur per dag (wanneer kunnen we verhuizen?!). Ze delen hun tijd dus anders in, waardoor ze na zes productieve uurtjes kunnen genieten van hun vrije dag. Juist die balans tussen werk en familie en vrienden is een fijne gewoonte waar wij nog weleens een voorbeeld aan kunnen nemen.

8. Frankrijk

Kwaliteit boven kwantiteit is van toepassing in de Franse cultuur. Liever één designer tas dan tien neppe exemplaren. Of wat dacht je van de Franse keuken? Liever een overheerlijk toetje van klein formaat dan een grote zak chips. Op welk gebied van je leven je de ‘quality beats quantity‘ instelling toepast, Fransen gunnen zichzelf het beste. Daar proosten we graag op!

Van Zweden tot Kameroen: dit zijn de eerste hapjes van baby’s over de hele wereld

9. Turkije

Turks stoombaden. Say no more. In Turkije staat een tripje naar de Franse stoombaden met massagesalons en sauna’s op de wekelijkse planning. Niet alleen vrouwen genieten van deze verwennerij, maar genoeg mannen kunnen de salons waarderen.

10. Singapore

Nog zo’n fijne gewoonte waar de rest van de wereldbevolking nog wat van kan leren: de hygiene in Singapore. Singapore is namelijk één van de schoonste steden ter wereld. Je zult bijvoorbeeld nergens kauwgom op straat vinden. Gooi je je gompie wel op straat, staat daar een fikse boete tegenover. Ook worden boetes uitgedeeld als je je afval buiten zet, of een openbaar toilet niet doorspoelt. Als jij trouwens wilt stoppen met roken moet je naar deze stad verhuizen. Omdat het namelijk alleen is toegestaan om op bepaalde plekken te roken zal de lol van die sigaret gauw vergaan.

11. India

Lang niet zo schoon als Singapore is dit land van yoga en specerijen. Je dag beginnen met een meditatiesessie, yoga workout en daarna afsluiten met een zelfgemaakte chai thee… In India is dit de normaalste zaak van de wereld. Dat yoga en meditatie veel gezonde voordelen oplevert is niet nieuws, maar vergeet ook niet de vele specerijen die ze in de Indiase keuken veel gebruiken. Zo hebben knoflook, gember en kurkuma (met mate) een ontstekingsremmende werking. En daarbij is het natuurlijk ook nog eens super lekker.

Van Frankrijk tot Japan: zo zien de bedtijden eruit van kinderen over de hele wereld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Goodnet

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme