Eet je weleens met je handen? Dit zegt het over je persoonlijkheid, volgens experts

Eten Rachelle Abbas 2 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

In Nederland en andere westerse culturen doen we het misschien niet veel, met onze handen eten. We richten ons meestal tot ons ontbijt, lunch en diner met een mes, vork en/of lepel. Allemaal volgens onze tafelmanieren – en om je handen schoon te houden.

Natuurlijk gooien we dat graag in de wind als het gaat om het eten van pizza, friet of taco’s. Hoewel het zeldzaam is om iemand een burrito met een vork te zien eten, het gebeurt.

Met handen eten

Als het gaat om het eten van bijvoorbeeld pasta, groenten en schotels die binnen onze cultuur traditioneel gezien bestek vereisen, kan het eten met je handen veel over je zeggen. Als je graag je vinger aflikt om de laatste druppel saladedressing te krijgen, heb je misschien wel een zekere levenslust. Of als jij degene bent die noedels vrolijk in je mond stopt met je door saus bedekte klauwen, kan dit erop wijzen dat je avontuurlijker bent dan de meesten. Hier zijn een paar andere dingen die met je handen eten kunnen zeggen over je persoonlijkheid:

Je bent avontuurlijker dan de meesten

We noemden dit punt net al even, maar als je opgroeit in een cultuur die zilverwerk als gereedschap vereist voor etenstijd, kan het naast je neerleggen van de ‘traditie’ ten gunste van het eten met je handen beteken dat je een ruimdenkend individu bent, zegt therapeut Rebecca Capps. Ben je ook steeds nieuwsgierig naar andere keukens? Avontuurlijk zijn en een avontuurlijke eter zijn, gaan vaak hand in hand. En ja, dit woordgrapje deed ik expres.

Baby’s die met de handen eten, worden betere en gezonde eters

Je bent waarschijnlijk iemand die het leven bevalt

Kinderen willen graag (alles) met hun handen eten, dat vinden ze maar al te lekker. Maar ouders zijn er vaak een stuk minder blij mee, iets met de boel weer opruimen ;-). Toch blijkt uit onderzoek dat het goed is als kids met hun handen eten, zo kunnen kids zelf bepalen hoe veel of weinig ze zelf willen eten.

Daarnaast breng je, door je handen te gebruiken, de zintuiglijke ervaring van eten naar een ander niveau. Er wordt naast smaak nog een gevoel toegevoegd, namelijk aanraking. Schrijver Emily Johnson is ervan overtuigd dat mensen proeven met hun handen. Je herkent het vast zelf wel: je vingers in sausen en dressings dopen om het beter te proeven. Emily denkt dat je door met je handen te eten beter kunt proever, er meer van kunt genieten en een algehele verbeterde eetervaring hebt. Andere experts zijn het hier ook mee eens: ‘Als je eet met je handen en een langzame eter bent, betekent het dat je de tijd neemt om in het moment te zijn en van elke hap van je eten te genieten.’ Het gaat erom dat je geniet van wat er voor je ligt.

Misschien ben je wel meer creatief

Ben jij iemand die niet lang hoeft na te denken voor je je vingers in eten steekt? Dat kan betekenen dat je iemand bent die vernieuwend is. Het kan ook betekenen dat je niet bang bent om regeltjes te breken, een veelvoorkomend kenmerk onder creatievelingen.

Volgens The New York Times moedigen steeds meer chef-koks aan om maaltijden met je handen te eten, omdat het de sensuele verbinding met eten zal verhogen.

Je bent niet bang om te zeggen wat je vindt

Experts zeggen dat het met je handen eten ook wel kan zeggen dat je niet het type bent die zich druk maakt over wat anderen van je denken. Misschien komt dit ook wel voort uit het bovengenoemde, over het niet bang zijn om regeltjes te breken.

Het is natuurlijk best moeilijk om te zeggen wat eten met je handen over je zou kunnen zeggen, maar bedenk eens waarom jij de gewoonte hebt.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme