Slapende (en chagrijnige) peuter wakker maken? Probeer dit trucje eens

Kinderen Gina Koninkx 3 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Slapende honden moet je nooit wakker maken. Veel ouders weten: een slapende peuter ook niet. Je kleintje slaapt soms op de meest onhandige momenten. Je moet je andere kiddo ophalen van school of moet zelf bij een belangrijke afspraak zijn. Of ze nou in het autostoeltje zijn ingedommeld of in hun bedje liggen te tukken, als ouder is het belangrijk om te weten hoe je ze zonder problemen wakker maakt.

Het slaappatroon van peuters

Het kan een drama zijn: een chagrijnige peuter na het ontwaken. Als je kleintje eenmaal vervelend is wakker geworden, gaat alles met tegenzin. Van het aantrekken van schoenen tot het eten. Pfff. Send help?!

Maar waarom vinden we het zo lastig een peuter wakker te maken? Dat komt voornamelijk door hun slaappatroon. Ze slapen voor ons op onhandige momenten want overdag hebben wij ouders van alles te doen. Het werkt soms in je voordeel maar als je kleintje nog ligt te ronken terwijl je toch écht de ander moet ophalen van school is dat soms op z’n zachtst gezegd nogal problematisch.

De peuterfase is daarnaast een lastige fase. Vrijwel alles wat je van ze vraagt wordt afgedaan met een ‘NEE’ en ze kunnen behoorlijk jammeren. Al helemaal na een afgebroken slaapje. Drie keer raden wie de boeman is. Juist, jij.

Probeer dit trucje om je slapende peuter wakker te maken

Hoewel er natuurlijk niet één regel is om je peuter wakker te maken, is er wel een trucje dat velen lijkt te helpen: enthousiasme. Ken je het gevoel nog van jezelf als kind dat je wakker werd op de dag van je verjaardag of een schoolreisje? Blij dat je was! Dit gevoel kun je opwekken bij je peuter met een gezonde dosis enthousiasme. Wanneer je ze enthousiast maakt, worden ze wakker met een veel betere mood.

Het kan iets heel kleins zijn natuurlijk, maar probeer altijd met iets te komen wat ze enthousiast maakt. Vertel hoe blij je bent dat ze weer wakker zijn en jullie samen kunnen spelen of dat je peuter mee mag om zijn of haar grote broer/zus van school op te halen. Geef je kleintje daarnaast altijd even de tijd rustig wakker te worden. Zo’n 10 minuten, zodat jij niet gestrest bent en met haast de deur uit moet. Voor niemand een fijn gevoel. Geef het een kans!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme