Last van stinkende afscheiding? Dit kunnen de oorzaken zijn…

Gezondheid Eva ten Wolde 12 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Het is niet zo gek dat het down there niet naar roosjes ruikt. Dat is de normaalste zaak van de wereld. Het is alleen niet de bedoeling dat je bijna van je graat gaat door de lucht tussen je benen. Als de afscheiding in je slipje stinkt, kunnen dit de mogelijke oorzaken zijn.

En een belangrijke sidenote: als je vagina écht naar vis ruikt, moet je aan de bel trekken bij je huisarts.

Daar zit een luchtje aan: waarom stinkt je afscheiding?

1. Je hebt last van bacteriële vaginose

Als je afscheiding erg stinkt, kun je last hebben van bacteriële vaginose. Dit is de grootste boosdoener als het om vreemde geurtjes down there gaat…

In iedere vagina leven verschillende schimmels en bacteriën. Dat is hartstikke normaal. Tussen de bacteriën en schimmels bestaat een natuurlijk evenwicht. Zodra dit evenwicht wordt verstoord, gaan bepaalde bacteriën overheersen. Als dit aan de hand is, spreek je van bacteriële vaginose.

Je hoeft je hier niet voor te schamen, want zo’n 75% van de vrouwen krijgt hier eens mee te maken. Je hoeft je bovendien ook geen zorgen te maken, want in de meeste gevallen lost het probleem zich vanzelf op.

2. Je hebt een SOA opgelopen

De stinkende afscheiding in je slipje kan ook een teken van een SOA zijn… De seksueel overdraagbare aandoeningen die vaak zorgen voor een nare geur zijn trichomonas, gonorroe en chlamydia.

Heb je naast de vervelende geur ook nog eens last van jeuk, grijswitte of groengele afscheiding en pijn bij het plassen en/of vrijen? Dan is het heel verstandig om zo snel mogelijk een SOA-test te doen.

11 factoren die invloed hebben op de geur van je vagina

3. Je hebt seks (zonder condoom) gehad

Het is een feit: sex smells. En dít is de reden… Tijdens een vrijpartij komt vaginale afscheiding in aanraking met sperma. Doordat de pH-waarde van sperma een stuk hoger is dan de pH-waarde van afscheiding, ontstaat er een chemische reactie.

Het sperma verstoort de zuurtegraad in je vulva – en dat zorgt voor een onaangename geur. Als je even geduld hebt óf onder de douche springt, trekt het penetrante geurtje tussen je benen vaak vanzelf weg.

5. Je draagt het verkeerde ondergoed

Als je afscheiding stinkt, kun je ook kijken of de oorzaak bij je ondergoed ligt. Het kan verstandig zijn om je strakke, nylon strings in te ruilen voor katoenen slipjes.

Katoen is een luchtige, ademende stof. Dit zorgt ervoor dat er tussen je benen geen broeinest voor schimmels en bacteriën ontstaat. En dat scheelt een hoop nare geurtjes…

Lichaamsgeur: Hoe kun je het zelf verhelpen of verminderen?

6. Je bent een tampon vergeten…

Nu denk je misschien: ‘hoe kun je in hemelsnaam een tampon vergeten?’, maar het gebeurt vaker dan je denkt. Er zijn genoeg vrouwen die tegen het einde van de menstruatie een ‘just-in-case-tampon’ indoen – en daar nooit meer aan denken.

Als je vervolgens een nieuwe tampon inbrengt of seks hebt, wordt de tampon (inclusief draadje) weggedrukt. Dit gaat niet alleen stinken, maar kan ook nog eens levensgevaarlijke gevolgen hebben. Pas op!

4. Je hebt flink gesport

Als je je hebt uitgesloofd in de sportschool, hoef je niet te verwachten dat de muffe zweetlucht beperkt blijft tot je oksels. Het kan tussen je benen namelijk ook muffig gaan ruiken.

Het is nu eenmaal een feit dat het down there ook nat en zweterig kan worden…

Waar komt die penetrante urinegeur vandaan na het eten van asperges?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme