11 factoren die invloed hebben op de geur van je vagina

Gezondheid Chiara Izelaar 26 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Onzeker over de geur van je vagina? Niet direct doen. Want iedere vagina ruikt. Maar als ze ineens anders ruikt dan normaal, kun je de oorzaak zoeken in deze factoren.

Als vrouw weet je dat goede hygiëne essentieel is om je vagina gezond te houden. Maar hoe schoon je de boel down there ook houdt, soms kunnen er alsnog rare geurtjes ontstaan.

Geur van de vagina

No worries, je hoeft je nergens voor te schamen. Iedere vrouw heeft weleens last van deze ongemakkelijkheid. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de geur van je vagina.

1. Seks

Het uitwisselen van lichaamssappen zorgt voor bijzondere geurtjes bij de vagina. Need we say more? 

2. Zwangerschap

Als je in verwachting bent, gieren de hormonen door je lijf. Deze hormonenschommeling zorgen ervoor dat de zuurtegraad van je vagina verandert, met alle gevolgen – geurtjes – van dien.

3. Anticonceptie

De meeste anticonceptiemiddelen bevatten hormonen die de zuurtegraad van je vagina beïnvloedt. Ook kun je meer afscheiding produceren wat garant staat voor bepaalde geurtjes van de vagina.

Jeuk en pijn? 5x natuurlijke middeltjes bij een vaginale schimmelinfectie

4. Ovulatie

Je menstruatiecyclus heeft effect op je hormonen en dus ook op de geur van je vagina.

5. Menstruatie

We hoeven je niet uit te leggen waar die metalige geur vandaan komt…

6. SOA

Seksueel overdraagbare aandoening zorgen er vaak voor dat je meer afscheiding produceert. In sommige gevallen geurt deze afscheiding ook anders dan normaal gesproken.

7. Kwaaltjes

Er zijn veel vaginale infecties, zoals een schimmelinfectie die een zure geur veroorzaakt én bacteriële vaginose die een visachtige geur produceert. Vaak gaan dit soort kwaaltjes gepaard met jeuk, pijn en veel afscheiding.

Deze 5 vaginale issues komen vaker voor dan je denkt (en dit doe je eraan)

8. Baarmoederhalskanker

Een vieze vaginale geur kan duiden op baarmoederhalskanker. De boosdoeners zijn de stervende kankercellen binnen de baarmoederhals.

In een vroeg stadium geeft deze vorm van kanker vaak geen klachten. Heb je last van bloederige vaginale afscheiding, bekkenpijn en/of bloedverlies na de seks, tussen je menstruaties of na de overgang? Schakel de huisarts in!

9. Vergeten tampon

Ai, dit komt gelukkig niet vaak voor… Maar als je je tampon vergeet te verwijderen kan dit een sterke geur van de vagina én tot een gevaarlijke ziekte leiden.

10. Voedsel

Je bent wat je eet en dat geldt ook voor geurtjes. Zo zorgt ananas voor een fijne, zoete geur. Evenals citrusfruit, watermeloen en aardbeien.

Kruiden, uien, knoflook, rood vlees, zuivel, asperges, broccoli en alcohol kunnen ervoor zorgen dat de vagina wat minder fris ruikt.

11. Slechte hygiene

Dit puntje hoeven we niet uit te leggen, toch?!

Alle do’s en don’ts op een rij: je vagina schoonmaken doe je zó

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Gezondheidsnet

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme