Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 12 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Voorkom astma: dit kun je doen om de longen van je kind te beschermen

Hard achter een bal aanrennen, in een klimrek klimmen, luidkeels plezier maken: dat wil ieder kind. Maar voor kinderen met astma is dat vaak niet mogelijk. Als ouder zijn er een aantal zaken die je kunt doen om het risico te verkleinen dat je kind astma ontwikkelt.

Lang niet iedereen weet het, maar astma is de meest voorkomende chronische kinderziekte in ons land. Iedere dag belanden zeven kinderen stikbenauwd in het ziekenhuis. Voor zo’n kind is het niet vanzelfsprekend om naar school te gaan, te spelen en te sporten. Sterker nog: de longziekte heeft vaak een enorme impact op hun hele leven én dat van de omgeving.

Astma voorkomen

De ontwikkeling van de longen begint al in de buik en gaat door tot ongeveer 22 jaar. Al die tijd kunnen invloeden van buitenaf die ontwikkeling in de weg zitten. Ongezonde lucht vergroot het risico op astma en andere longziektes. Het Longfonds lanceert komende week de campagne ‘Laat kinderen vrij ademen‘, om advies te geven over hoe je jonge longen kunt beschermen.

Als ouder kun je het risico op de ontwikkeling van astma bij je kind verkleinen. Onderzoek laat zien dat niet alleen erfelijkheid, maar ook de omgeving waarin kinderen opgroeien een grote invloed heeft op het ontstaan van de ziekte. De sleutel lijkt te liggen in het immuunsysteem, dat je moet trainen in de eerste jaren van je leven. Krijgt je kind de eerste 1000 dagen na de geboorte de juiste prikkels, dan is de kans op astma en allergieën veel kleiner.

Lekker naar buiten

Een van de dingen die je als ouder kunt doen om het risico op astma te verkleinen, is zorgen dat je lekker naar buiten gaat. Buitenspelen in het groen is heel gezond. Ga dus vooral naar het bos of park of trek verder de natuur in. Vies worden is niet erg: dat helpt bij de ontwikkeling van het immuunsysteem.

Ook lijkt er een link te zijn tussen contact met (huis)dieren en een kleinere kans op allergieën. Lekker naar de kinderboerderij en met geitjes knuffelen, dus! ‘Boerderijstof’ (stof in kleinschalige stallen dat vol plantenresten, dode bacteriën en dode schimmels zit) blijkt namelijk voor jonge kinderen heel gezond te zijn.

Aan de borst

Bij kinderen die tenminste de eerste 3 maanden borstvoeding krijgen, is het risico op de ontwikkeling van astma kleiner. Heel gezond dus, die moedermelk. Loop je tegen problemen aan, dan kun je overwegen om hulp te zoeken bij een lactatiekundige. Die zorg wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed uit de aanvullende polis.

Roken terwijl je zwanger bent, borstvoeding geeft of terwijl je kindje opgroeit, is extra schadelijk voor kinderen. Omdat hun longen nog in ontwikkeling zijn, lopen ze meer kans op ontstekingen en astma als ze rook inademen. Ook als je niet in het bijzijn van je kind rookt, krijgt het stoffen binnen die achterblijven in meubels, vloerbedekking en zelfs de huid.

Frisse lucht voorkomt astma

Heel belangrijk: ventileren! Om de binnenlucht gezond te houden, is het belangrijk dat je de lucht in huis 24 uur per dag ververst. Woon je aan een drukke weg, zet dan alleen aan de achterkant de ramen open.  Bij 1 op de 5 kinderen is het ontstaan van astma gerelateerd aan fijnstof en stikstofdioxide: dat laatste zit vooral in de lucht op plekken met veel verkeer.

Tijdens het koken komt fijnstof én vocht vrij. Gebruik daarom een afzuigkap met een afvoer naar buiten (of met een fijnstof-filter) en een hoge afzuigkracht. En tot slot: kaarsen en een open haard zijn heel gezellig in de winter, maar ook veroorzakers van veel fijnstof. Tijdens je zwangerschap of als je kind opgroeit is het dus beter om voor LED-kaarsjes te gaan – of een haardvuur op je tv-scherm.

Landelijke collecteweek

Het Longfonds wil binnen zeven jaar een medische doorbraak mogelijk maken om astma bij kinderen te voorkomen. Vernieuwend onderzoek laat indrukwekkende resultaten zien. Tijdens de landelijke collecteweek van 17 tot en met 22 mei kan iedereen helpen om zoveel mogelijk geld voor dit onderzoek op te halen.

In samenwerking met het Longfonds

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme