7 tips om gezond ouder te worden om nu al mee te beginnen

Gezondheid Eva ten Wolde 19 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

We willen allemaal gezond ouder worden. Sterker nog: voor veel mensen is gezondheid prioriteit nummer één. Ook als je nog in de bloei van je leven bent, kun je de kans op een gezond leven voor later al vergoten. Logisch, maar lang niet iedereen staat er bij stil.

Gezond ouder worden

Hier kun je nu al mee beginnen om later de vruchten van te plukken.

1. Eet gezond

Als je gezond ouder wilt worden, moet je écht rekening houden met je voedingspatroon. Op deze manier kun je het risico op chronische ziekten, zoals kanker of hart- en vaatzieken, namelijk verminderen.

Dus: eet gevarieerd; vermijd slechte vetten en suikers; wees voorzichtig met zout; eet minder vlees en meer vis; wees niet zuinig met kruiden; drink veel water en doe rustig aan met alcohol. Dit is onder andere goed voor je cholesterol, botten, bloeddruk en stoelgang.

2. Investeer in je sociale leven

Zoek je zus, moeder, buurvrouw of beste vriendin eens op! Het is belangrijk om je sociale kring te onderhouden, want dit heeft een positieve invloed op de manier waarop je ouder wordt.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat eenzame mensen een verhoogde sterftekans hebben. De kans is 26% hoger ten opzichte van de mensen die zich niet eenzaam voelen.

Forever young: 7x tekenen dat je moeite hebt met ouder worden

3. Blijf in beweging

Als je gezond ouder wilt worden, kun je niet de hele dag op de bank blijven zitten. Het is belangrijk om minimaal 30 minuten per dag te bewegen. En daarvoor hoef je niet meteen naar de sportschool!

Je kunt bijvoorbeeld ook de trap in plaats van de lift pakken; rommelen in de tuin; een paar baantjes in het zwembad trekken of flink tekeergaan met de stofzuiger.

4. Besteed aandacht aan de liefde

‘Alles is liefde. Alles is liefde!’ Dat geldt niet alleen nu, maar óók voor de toekomst. Een fijne relatie zorgt ervoor dat je gezond oud kunt worden.

Uit onderzoek blijkt dat ouderen met een partner vaak een betere gezondheid en een kleinere kans op sterfte hebben dan ouderen zonder een partner. Dit komt volgens het RIVM doordat een geliefde vaak een belangrijke steun is bij (gezondheids)problemen.

5. Zorg goed voor je gebit

Een stralend gebit is niet alleen prachtig, maar ook belangrijk voor je algehele gezondheid. Een slechte mondhygiëne kan het risico op hart- en vaatziekten namelijk vergoten.

Naast twee keer per dag poetsen, is het ook aan het raden om tussen de tanden te flossen; de mond te spoelen; de tong te schrapen en de mondhygiëniste te bezoeken. Op deze manier geef je schadelijke bacteriën geen schijn van kans!

6. Zorg voor voldoende nachtrust

Als je gezond ouder wilt worden, is regelmatig nachtbraken géén goed idee. De slaapbehoefte is voor iedereen verschillend, maar een gemiddeld persoon heeft ongeveer 7,5 uur slaap nodig.

Om te slapen als een roosje, kun je de volgende tips in je achterhoofd houden. Zorg voor een koele en donkere slaapkamer; vermijd cafeïne en alcohol voor bedtijd; houd een vast ritme aan; bouw de dag rustig af en stap even uit bed als je niet meteen kunt slapen.

Volgens deze hack zou je binnen 2 minuten in slaap moeten vallen

7. Train je geheugen

Dat het geheugen achteruitgaat zodra je ouder wordt, is niet helemaal waar. Je moet je hersenen actief houden! En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen…

Door je dagelijks bezig te houden met breingymnastiek, maken je hersenen steeds nieuwe verbindingen aan. Dus: pak je sudoku, legpuzzel, memory of kruiswoordpuzzel er maar bij.

6 dingen die fantastisch zijn aan een dagje ouder worden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Gezond ouder worden in Nederland

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme