11 x voeding die kan zorgen voor een opgeblazen buik

Gezondheid Sharon van der Werf 19 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

Een opgeblazen buik kan meerdere oorzaken hebben, maar vaak zien we het toch terugkomen na het eten. Het lastige hiervan is dat er niet één soort voeding of één ingrediënt is waarvan mensen een opgeblazen gevoel krijgen – daarom hebben we een lijstje gemaakt met de meest voorkomende voeding.

Verder kunnen we je alleen maar aanraden om goed op te letten met wat je eet. Merk jij dat jij steeds een opgeblazen gevoel hebt na het eten van een bepaald ingrediënt? Dan kan het zijn dat jij daar wat gevoeliger voor bent dan anderen.

Voeding en een opgeblazen buik

1. Volle zuivelproducten

Heb jij vaak last van je buik na het eten van zuivel? Dan zou je gevoelig voor lactose kunnen zijn. Als jouw klachten niet heel erg zijn, dan is het mogelijk om jouw volle kwark in te ruilen voor een magere versie. Hier zit minder lactose in, waardoor jouw darmen het beter kunnen verwerken.

Wanneer je er echt veel last van hebt, raden we je aan om plantaardige varianten van melk, yoghurt en kwark te gaan.

2. Romige kaasjes

Helaas helaas, kaas valt natuurlijk ook in de categorie zuivel en romige kaasjes zijn geen beste vrienden met je darmen. Camembert en gorgonzola? Die laat je de volgende keer beter liggen als je geen opgeblazen gevoel wilt.

3. Koolzuurhoudende dranken

Alle koolzuurhoudende dranken kunnen een trigger zijn voor een opgeblazen gevoel. Dit komt natuurlijk door het prik wat in de drankjes zit. Heb jij hier last van, dan kan je beter kiezen voor water zonder koolzuur of kruidenthee.

4. Onrijp fruit

Eet jij een banaan ook het liefste op als ‘ie nog nét een beetje groen is? Dan hebben we slecht nieuws voor je: onrijp fruit is een veroorzaker van een opgeblazen buik. Al zijn bananen sowieso een no go, zoals we je gaan vertellen bij punt 5.

5. Bananen, peren, kersen en druiven, kiwi’s en sinaasappels

Fruit is natuurlijk ontzettend gezond, maar als je gevoelige darmen hebt dan kan het een goed idee zijn om het bovenstaande fruit om te wisselen voor een appel. Gekookt fruit, jam en een vruchtenmoes (zoals appelmoes) is over het algemeen geen probleem.

Is te veel fruit eten ongezond voor je? Wij zochten het voor je uit!

6. Gedroogd fruit

En om nog maar even in de fruit-sferen te blijven: gedroogd fruit zet je darmen aan het werk en is goed voor je stoelgang. Maar als je er te veel van eet (en dat is verleidelijk, want je eet het zo weg) dan kan het juist voor gasvorming zorgen.

7. Groenten

Jammer genoeg zijn er veel groenten die kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel. Op foodspring hebben we een handige lijst gevonden:

 • Broccoli
 • Rode kool
 • Bloemkool
 • Spruitjes
 • Witte kool
 • Koolrabi
 • Savooiekool
 • Aubergine
 • Paprika
 • Uien
 • Lente-ui
 • Prei
 • Knoflook
 • Artisjokken

Betekent dit dat je helemaal geen groenten meer kan eten? Natuurlijk niet! Houd eens bij van welke groenten je een opgeblazen buik krijgt, en schrap die uit jouw dieet. Als je darmen reageren op prei, betekent dat nog niet dat ze hetzelfde reageren op paprika of broccoli.

Groenten waarmee je sowieso safe zit is courgette, venkel, wortel, pastinaak, sellerie, pompoen, spinazie en gepureerde groenten.

8. Peulvruchten

Als je niet vaak peulvruchten eet, dan weten jouw darmen niet precies hoe ze ze moeten verwerken en dat kan zorgen voor een opgeblazen gevoel. De oplossing is óf vaker peulvruchten eten, óf de peulvruchten eerst goed afspoelen. Pureren is ook nog een mogelijkheid.

9. Koffie

De cafeïne in koffie kan ervoor zorgen dat het eten jouw maag te snel verlaat, waardoor er een opgeblazen gevoel ontstaat. In plaats van een kop koffie kan je daarom beter voor (kruiden)thee kiezen.

Halleluja! Volgens nieuw onderzoek helpt koffie bij het afvallen

10. Vruchtensap

Misschien geen verrassing meer na het lezen van punt 4, 5 en 6, maar ook op vruchtensap reageren sommige lichamen met opgeblazen gevoel.

11. Bier

Hoe lekker een biertje op vrijdag- of zaterdagavond ook kan zijn, bier zit ook vol koolzuur en daar is jouw maag niet blij mee. Daarnaast zit er in bier natuurlijk ook alcohol, wat ook niet bijdraagt aan een goede darmflora.

Last van een opgeblazen gevoel? Zo kom je er vanaf (en voorkom je zelfs het probleem)

Disclaimer:
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme