Last van een opgeblazen gevoel? Zo kom je er vanaf (en voorkom je zelfs het probleem)

Gezondheid Gina Koninkx 14 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

We hebben allemaal weleens last van een opgeblazen gevoel en bij iedereen ligt de oorzaak waarschijnlijk net even anders. Toch zijn er een aantal factoren die veel invloed hebben op je darmen en buik. Sommige vrouwen ervaren daarnaast ook klachten van winderigheid. Heel oncomfortabel. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om snel van deze ongemakken af te komen.

Opgeblazen gevoel

Vaak ontstaat een opgeblazen gevoel na het eten of drinken van bepaalde producten. Het enige wat je op dat moment wilt, is een grote joggingbroek aantrekken en uitbuiken op de bank. Gelukkig zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om dit ongemak te verhelpen.

1. Voorkomen de combinatie van eiwitten en suikers

Fruit zit bomvol natuurlijke suikers, maar wat veel mensen niet weten is dat wanneer je fruit combineert met eiwitten je wel degelijk last kan krijgen van een opgezette buik. Dat komt omdat je darmen eerst de eiwitten moeten verteren voordat ze kunnen beginnen aan het verteren van de suikers. Dit zorgt in de tussentijd bij jou voor een opgeblazen gevoel. Niet fijn.

Er zijn meer producten die kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel: Last van een opgeblazen gevoel na het eten van groenten? Dan is dit mogelijk de oorzaak.

2. Snel oplossen met simeticon

Heb je vaak last van winderigheid bij een opgeblazen gevoel? Heel vervelend natuurlijk en daar wil je graag snel vanaf zien te komen, zeker op de momenten dat het erg onhandig uitkomt. Een snelle oplossing kan zijn om middelen met het stofje simeticon te nemen. Hiermee neemt de winderigheid af (inclusief je opgeblazen buik) maar let wel op dat dit een tijdelijke oplossing is. Als je hier vaak last van hebt zul je toch moeten zoeken naar een oplossing voor de lange termijn.

3. Drink een kopje kamillethee

Kamillethee heeft een kalmerend effect, zowel op je buik als op je stresslevel. Omdat stress ook de oorzaak kan zijn voor een opgeblazen gevoel, is het dus een goed idee om op zo’n moment een kopje kamillethee te drinken. Werkt niet bij iedereen maar is zeker het proberen waard.

4. Eet voldoende vezels

Vezels hebben een heel belangrijke functie voor ons lichaam. Zij zorgen voor een goede darmwerking waardoor onder andere gasvorming veel minder vaak op kan treden. Pas je dieet daarom aan als je denkt dat je te weinig vezels binnenkrijgt. Vezels zitten onder andere in noten, peulvruchten, zaden, groenten en fruit.

5. Sport en beweeg!

Dat sporten en bewegen ontzettend belangrijk is voor je lichaam hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Toch willen we wél benadrukken dat het veel invloed heeft op een opgeblazen gevoel. Sporten bevordert de darmfunctie waardoor je op de lange termijn veel minder vaak last hebt van een opgeblazen gevoel. Nou, hup die sportschool in!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme