Sherita Jager
Sherita Jager Gezondheid 21 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

Last van een opgeblazen gevoel na het eten van groenten? Dan is dit mogelijk de oorzaak

Ben jij ook zo gek op tomaat, aubergine, paprika, of aardappels? En heb je wel eens last van een opgeblazen gevoel na het eten? Misschien ben jij dan wel gevoelig voor de groentes van de bijzondere voedingsmiddelengroep: de nachtschadefamilie.

De nachtschadefamilie is een opvallende plant in het plantenrijk. De familie bestaat uit zo’n 1500 soorten en hoewel veel planten eetbaar zijn, kan een groot deel van de bevolking helemaal niet goed tegen deze groenten en zijn sommige van deze planten zelfs giftig.

Zwarte nachtschade heel giftig

De nachtschadefamilie staat in Nederland vooral bekend als een plant die in het wild groeit. De plant, zwarte nachtschade genoemd, is giftig. De witte bloempjes hebben puntige bladeren en er groeien groene en zwarte bessen aan. De besjes kunnen zoveel gif bevatten dat het eten ervan dodelijk kan zijn. Symptomen van vergiftiging zijn maagpijn, gevoelloosheid, grote pupillen, verminderde eetlust, diarree, verminderde coördinatie, zwakheid, moeite met ademhalen, kwijlen, bewusteloosheid en verschijnselen beginnen soms pas uren na inname waardoor het extra lastig is om het te linken aan een vergiftiging.

Grote hoeveelheden nachtschadefamilie eten, is gevaarlijk

Andere planten van de nachtschadefamilie zijn wél geliefd en gelukkig eetbaar. Bekende voorbeelden zijn tomaat, aardappel, aubergine en gojibessen. Toch bevatten ook deze eetbare varianten giftige stoffen, hoewel ze minder geconcentreerd zijn. Als je deze giftige stoffen in grote hoeveelheid binnenkrijgt kunnen ze zorgen voor koorts, buikpijn, diarree, overgeven, slaperigheid, lusteloosheid, zwakheid en zelfs depressie. Gelukkig moet je wel héél veel eten wil je zo’n reactie krijgen, maar als je gevoelig bent voor deze alkaloïde stoffen in deze planten, is het een ander verhaal.

Gevoelig voor de nachtschade? Dan kun je deze klachten krijgen

De stoffen in deze groenten kunnen voor spijsverteringsproblemen zorgen en ongemerkt ontstekingen veroorzaken van onder andere de darmwand en gewrichten. De klachten lijken vaak op reuma en artritis. Ook kun je klachten krijgen als duizeligheid, slaperigheid, ontstekingen, huidproblemen en gasvorming. Mensen met reumatische klachten of gewrichtsaandoeningen kunnen soms baat hebben bij het verwijderen van deze groenten uit het dieet maar ook als je verder helemaal gezond bent, kun je gevoeligheid vertonen na het eten van deze groenten. Je lichaam reageert dan té heftig op de giftige stof.

Let hier op als je aardappelen eet

De natuurlijke giftige stof van de nachtschadeplantfamilie, solanine, verzamelt zich in de groene plekken die je soms in aardappelen ziet. Vermijd aardappelen die groene plekken hebben. In de uitlopers van aardappelen en in de groene schil van onrijpe aardappelen kan deze stof voorkomen. Deze stof is giftig in grote hoeveelheden maar als je er gevoelig voor bent kun je er heel snel last krijgen. Aardappelen worden tegenwoordig zo gekweekt dat ze een laag solaninegehalte bevatten, maar het niveau kan stijgen door het verkeerd bewaren van de aardappelen. Dit is de reden dat je aardappelen op een donkere, koele plek moet bewaren.

Vermijd groene tomaten

Het eten van tomaten wordt aangemoedigd. Het tomaatrijke dieet van de Zuid-Europeanen zou er onder andere voor zorgen dat ze zo lang slank en gezond blijven. Maar niet iedereen kan even goed tegen tomaat, vanwege de giftige stof. Om te beginnen is tomaat alleen eetbaar als de vrucht goed rijp is. Een onrijpe tomaat bevat namelijk veel tomatine, de giftige stof van de plant. Tomatine zit ook in de bladeren van de plant. Vermijd altijd het eten van onrijpe tomaten en als je echt gevoelig bent, zorg ervoor dat je tomaat dan niet rauw eet.

Aubergine, paprika, pepers, gojibessen en de tabaksplant

Ook aubergine en paprika behoren tot de nachtschadefamilie. Rauwe aubergine is giftig, daarom moet de aubergine altijd bereid worden als je het wil eten. Als je rauwe aubergine eet kun je maagpijn, diarree en andere symptomen krijgen, zoals braken, hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Ook paprika is familie van de nachtschade en kan gevoeligheid veroorzaken. Andere groenten die ook tot de nachtschadefamilie behoren zijn onder andere pepers, gojibessen, en de tabaksplant.

Goed opletten en je lichaam leren kennen

Op zich is het eten van groenten uit de nachtschadefamilie dus niet schadelijk, zolang je ze dus maar goed bereidt en je ze koopt als ze rijp zijn. Leer daarnaast goed naar je lichaam te luisteren en probeer – als je denkt dat je lichaam niet goed reageert op nachtschade – een eliminatiedieet toe te passen om voedselallergieën op te sporen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme