Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid april 16, 2019

Een opgeblazen gevoel? 12 redenen waarom je last hebt van winderigheid

Sommige mensen geven het liever niet toe, maar het is een feit dat iedereen weleens een scheetje laat. Het kan aardig ongemakkelijk worden als de frequentie toeneemt. Vooral als je een presentatie, etentje of andere sociale gathering hebt gaat dit niet bepaald lekker samen met winderigheid. Wellicht hebben deze boosdoeners iets met jouw winderigheid te maken…

1. Bubbeltjes

Héél lekker hoor al die frisdranken! Totdat er lucht vast komt te zitten in je dikke darm. Vooral wanneer je je ijskoude versnapering nuttigt middels een rietje is de kans groot dat je last krijgt van winderigheid. Als je niet wil dat alle lucht via de onderkant ontsnapt, zit er niets anders op dan die boertjes gewoon te laten.

via GIPHY

2. Sugar rush

Je lichaam kan zoetstoffen en suikers maar moeilijk verteren. Omdat deze suikers niet worden afgebroken blijven ze in je darmen achter. Met als gevolg dat ze kunnen gisten én winderigheid veroorzaken. Toch maar wat minder vaak naar die snoeppot grijpen?!

via GIPHY

LEES OOK: Zoetekauw? Zoveel gram suiker per dag binnen krijgen is verantwoord

3. Teveel groen

Kruisbloemige groenten, zoals boerenkool, spruitjes, bloemkool en broccoli zijn onwijs gezond. Maar ze bevatten ook bepaalde koolhydraten die gas produceren. Supplementen die enzymen bevatten kunnen deze bijwerking helpen te beperken.

via GIPHY

4. Stress

Je lichaam en geest heel sterk met elkaar verbonden. Door een netwerk van zenuwen en neurotransmitters is je maag-en darmstelsel extra gevoelig voor emoties. Wanneer je veel stress ervaart kan het zo zijn dat je meer scheetjes laat dan gewoonlijk. De enige remedie is weer helemaal zen raken.

via GIPHY

LEES OOK: Ervaar je vaak stress zonder reden? Wellicht heeft dit met je jeugd te maken

5. Lactose is niet jouw BFF

Je hoeft niet perse geboren te worden met lactose intolerantie. Dit kan ook optreden op latere leeftijd. Raak je winderig na het nuttigen van een cappuccino, een schaaltje Griekse yoghurt of een kaasplankje? Dan zou het kunnen betekenen dat jouw darmen niet goed tegen zuivelproducten kunnen.

via GIPHY

6. Bevalling

Tijdens de bevalling kunnen je spieren en zenuwen rond je anus flink beschadigen. No wonder dat je een wandelende scheetmachine wordt! Het enige medicijn is tijd. Tijd om de boel down there goed te laten herstellen!

via GIPHY

7. Constipatie

Als je last hebt van constipatie zit je poep gewoon in je ingewanden. Je poep geeft dampen af, waardoor je winderig raakt. Zorg daarom dat je voldoende vezels binnenkrijgt, veel water drinkt en af en toe beweegt!

via GIPHY

8. Uit balans

Je darmen zitten vol gezonde bacteriën die uit balans kunnen raken, door ziekte, medicatie of een bepaald dieet. Probiotica kan ervoor zorgen dat je darmflora weer vol gezonde bacteriën zit! Je vindt probiotica voornamelijk in gefermenteerde producten, maar je kunt ook supplementen slikken.

via GIPHY

9. Snelle hap

Als je eet terwijl je werkt, kletst, loopt of autorijdt slik je onbewust veel lucht in. En lucht bestaat uit gas. Eigenlijk is dit een heel makkelijk optelsommetje. Hoe meer lucht je in je systeem pompt, hoe sneller je een opgeblazen gevoel zult ervaren. Met alle gevolgen van dien.

via GIPHY

LEES OOK: Late night snack: Is eten na 20 uur niet hartstikke ongezond?

10. Allergie

Als je lichaam moeite heeft met het afbreken van bepaald voedsel laat je lichaam dit weten via gas. Als je allergisch bent voor gluten – en je dit niet weet/ er niets aan doet – kan de bekleding van je dunne darm op een gegeven moment afbreken. Vermoed je dat je allergisch bent voor bepaalde voedingsstoffen? Schakel je huisarts in!

via GIPHY

11.  Gevoelig

Je hoeft niet perse meer gas aan te maken dan anderen. Sommige mensen zijn gevoeliger voor normale hoeveelheden gas die ze produceren. Gaat de winderigheid gepaard met een opgeblazen gevoel en een pijnlijke buik? Dit kan eventueel wijzen op het Prikkelbare Darm Syndroom. Het is verstandig om eventjes langs de dokter te gaan!

via GIPHY

LEES OOK: Drink jezelf gezonder met een dagelijks shot bleekselderijsap

12. Veel vezels

News flash: vezels maken je winderig. No sh*t!

via GIPHY

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Womenshealth

Reageer op artikel:
Een opgeblazen gevoel? 12 redenen waarom je last hebt van winderigheid
Sluiten