De feestdagen komen eraan, maar wat vieren we eigenlijk?

Lifestyle Chiara Izelaar 17 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

De lente staat niet alleen in het teken van de bloei, maar ook van de feestdagen. En we genieten maar al te graag van deze héérlijke vrije dagen. Vooral met dit mooie weer!

Dat de tafels gevuld zullen worden met zoete snuisterijen en alcoholische versnaperingen is een feest op zich. Maar wat vieren we ook alweer precies met feestdagen, zoals Pasen en Pinksteren? Famme geeft je graag een kleine opfriscursus!

De Goede Week

De Goede Week (Stille week of Heilige Week) is de naam voor de week vanaf Palmzondag tot Stille Zaterdag. De week betreft de laatste zeven dagen van het vasten waarin de nagedachtenis aan Jezus centraal staat. Zo wordt de feestelijke intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht. Hier komen de paastakken vandaan. Jezus werd namelijk feestelijk onthaald met jonge palmtakken van de bomen.

In de Goede Week vieren we ook Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Op Witte Donderdag herdenken we de laatste avondmaal van Jezus, die hij nuttigde met zijn apostelen. Dit was ook de dag dat Judas hem verraadde. Judas kreeg dertig stukken zilver van de Romeinen, mits hij Jezus zou verraden. Door Jezus een kus te geven wisten de Romeinen wie ze moesten hebben. Hier komt de term “Judaskus” vandaan.

Goede Vrijdag

Op Goede Vrijdag wordt de kruisiging en de daaropvolgende dood van Jezus herdacht. Deze dag wordt bestempeld als “goed”, omdat Jezus vrijwillig stierf voor alle menselijke zonden waardoor gelovigen toegang tot de hemel kregen.

Stille Zaterdag

De dag na Goede Vrijdag wordt Stille Zaterdag of Paaszaterdag genoemd. Op deze dag werd Jezus in doeken gewikkeld en begraven, waardoor Stille Zaterdag een dag van rouw is. Alle kerkklokken blijven stil op deze dag. Hierna volgt Pasen.

LEES OOK: Dit zijn de leukste Paasspelletjes om met de hele familie te doen

Pasen

Na een dag stilte stond Jezus op uit zijn graf. Om dit te vieren eindigt op deze dag de vastenperiode en vieren we Pasen. Omdat christenen dit feest op hun rustdag niet buiten de deur kunnen vieren is er een tweede Paasdag tot stand gekomen.

Hemelvaart

Op de 39e dag na Pasen is het Hemelvaartsdag. We vieren het moment dat Jezus terugkeerde naar zijn vader in de hemel.

Pinksteren

Precies 10 dagen na Hemelvaart vieren we Pinksteren. Op deze feestdag wordt herdacht dat de Heilige Geest over de aarde is uitgestort. Dit houdt in dat de Heilige Geest op de apostelen en gelovigen neerdaalde uit de hemel om hen de kracht te geven om getuigen van het evangelie te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme