Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Kinderen 25 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Bewezen: meer knuffelen met je baby voor een betere hersenontwikkeling

Ergens wisten we het natuurlijk al lang: veel knuffelen met je baby is goed voor zowel je kleintje als voor jou. Maar onderzoek dat zich voornamelijk richtte op premature baby’s, heeft het nu ook écht bewezen.

Baby’s lijken hun hersenactiviteit steeds verder te ontwikkelen, naarmate ze vooral in hun eerste maanden veel worden geknuffeld. Dit kan vooral een helend effect hebben op baby’s die te vroeg worden geboren.

Meer knuffels voor premature baby’s

Er is onderzoek gedaan in het Nationwide Children’s Hospital in Columbus, waarbij 125 baby’s na de geboorte in de gaten gehouden werden. Deze groep baby’s bevatte zowel voldragen baby’s als te vroeg geboren baby’s.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat kleine aanrakingen van affectie tot echte knuffels een positieve bijdrage leverden aan de ontwikkeling van de hersenen van de kleintjes.

Door middel van een EEG, waarbij meerdere sensoren op het hoofdje van de baby werden geplakt, dat bij elkaar gehouden werd door een netje, werd de hersenactiviteit van de baby’s in meerdere omstandigheden gemeten.
Denk aan tijdens het slapen, tijdens het knuffelen met ouders of ziekenhuispersoneel of tijdens behandelingen.

Hersenontwikkeling van premature baby’s

Vooral bij premature kinderen kwam naar voren dat zij tijdens hun eerste maanden ook blootstaan aan behoorlijk wat stress. Denk aan alle behandelingen die een baby moet ondergaan om het in leven en gezond te houden. Uit onderzoek bleek dat dit een negatieve impact heeft op de hersenontwikkeling.

Het positieve nieuws was, dat uit het onderzoek ook bleek dat als deze baby’s veelvuldig door ouders of ziekenhuispersoneel werden geknuffeld, geaaid, of op schoot werden gehouden, de hersenactiviteit juist weer toenam.

Het wordt ouders dus aangeraden om premature baby’s in het ziekenhuis zoveel mogelijk te knuffelen. Een van de manieren die positieve gevolgen laat zien, is het kangaroeën, waarbij het kind op de blote borst van de vader of moeder ligt.
Helaas is het voor ouders met een baby die langdurig in het ziekenhuis ligt, niet altijd mogelijk om aanwezig te zijn. In dat geval laat dit onderzoek zien dat meer aanrakingstherapeuten op de Neonatale afdeling geen overbodige luxe zijn.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme