Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 26 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom kinderen in de herfst zo vaak verkouden zijn

Wist je dat kids een minder goede weerstand hebben en zo’n tien keer per jaar verkouden kunnen zijn? Meestal is de herfst het moment dat ze allemaal tegelijk gaan snotteren, hoesten en proesten. En elkaar dus lekker aansteken op het kinderdagverblijf of op school.

Voor je gevoel zijn je kinderen (en jullie) vervolgens de hele herfst en winter ziek…

Waarom zijn kinderen zo vaak verkouden?

Laten we vooropstellen dat niemand ziek wordt van een beetje kou, ook kinderen niet. ‘Kouvatten’ kan dus niet, maar wat wel zo is: als je afkoelt, bijvoorbeeld in de herfst als het kouder wordt, kan je weerstand afnemen. En hierdoor ben je weer gevoeliger voor een verkoudheidsvirus (je hebt meerdere van deze vervelende virussen). Daarnaast zijn kleine kinderen nog niet bestand tegen een verkoudheidsvirus, omdat ze er nog maar weinig mee in aanraking gekomen zijn. Ze hebben dus nog geen goede weerstand.

Wanneer een ander kind op de opvang het virus met zich meedraagt, dan worden de anderen kinderen ook gemakkelijk stuk voor stuk verkouden. Tot tien (!) keer per jaar… Het verkoudheidsvirus wordt overgedragen via kleine vochtdruppels die in- en uitgeademd worden. Maar ook via de handen. Als een verkouden kindje aan zijn neus zit en daarna aan speelgoed, dan kan een ander kind dat hier vervolgens mee speelt, ook verkouden worden. Veel kids bij elkaar in een ruimte, worden dus snel door elkaar aangestoken.

Hoe kan je voorkomen dat je kinderen verkouden worden?

Aangezien verkoudheid bij je kind meerdere weken kan duren, wil je het liever voorkomen dan genezen. Maar helaas… Volgens Thuisarts.nl is besmetting met het virus waar kids verkouden van worden, moeilijk te voorkomen. Zorg dat je kinderen niet in aanraking komen met kids die al verkouden zijn. En leer je kind aan om te hoesten of niezen in een zakdoek of elleboog, zodat het virus zich niet verder kan verspreiden. Vaak handen wassen wordt ook aangeraden.

Maar het ook goed voor kinderen om vaak verkouden te zijn. Zij zullen namelijk later een goed afweersysteem hebben tegen het verkoudheidsvirus en dan er nog maar weinig last van krijgen.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme